Mandag ble det klart at direktøren i Oslo universitetssykehus (OUS) Bjørn Atle Bjørnbeth anbefaler styret å gå videre med de allerede varslede kuttplanene. Det kom fram i papirene til torsdagens styremøte.

Forrige uke varslet regjeringen at de vil bevilge 2,5 milliarder kroner ekstra til sykehusene. Men i budsjettet for 2023 skriver sjefen ved Oslo universitetssykehus (OUS) at ekstra midler fra regjeringen skal gå til å bedre det økonomiske resultatet.

Derfor vil det bli kuttet 462 årsverk i 2023. Det tilsvarer et samlet kutt på mellom 2,5-3 prosent.

Vil styrke investeringsevnen

Morten Edvardsen (Sp) er nestleder i Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre. Han mener anbefalingen fra direktøren er uforståelig.

– Det er helt uforståelig at direktøren ikke vil prioritere å sikre forsvarlig pasientbehandling nå som regjeringen har lovet store ekstrabevilgninger til sykehusene, sier Edvardsen.

OUS jobber nå mot å bygge nytt sykehus på Gaustad i Oslo, og legge ned Ullevål. OUS-sjef Bjørnbeth skriver at å bedre årets økonomiske resultat vil styrke investeringsevnen.

Edvardsen viser til at tilleggsbevilgningene fra regjeringen kom på grunn av behovet for å sikre pasienttilbudet spesielt innen psykisk helsevern, og ta unna for de generelle økte kostnadene i samfunnet.

– Senterpartiet har levert forslag til Oslo bystyre der vi ber om at kommuneadvokaten og kommunelegen vurderer om pasienttilbudet vi være forsvarlig dersom disse kuttene gjennomføres. Ut fra de kuttforslagene som ligger på bordet, særlig innen psykisk helsevern, fødetilbud og helsetjenester for barn og unge, samt akuttberedskapen, er det stor grunn til å frykte konsekvensene for liv og helse, sier Edvardsen.

Til VG opplyser OUS at de ikke ønsker å kommentere saken før torsdagens styremøte.

Direktør Bjørnbeth har tidligere uttalt at «omstillingsbehovet står fast», og at han vil bruke de friske pengene til investeringer i teknologi og utstyr.

– Vi har fått trangere rammer, og vi må bruke ressursene annerledes, sa han.

– Løper beina av seg

Det har stormet rundt OUS den siste tiden, etter blant annet nedleggelse av fødetilbudet ABC. I tillegg har mange sagt opp sine stillinger de siste ukene.

Samtidig er de tillitsvalgte svært bekymret.

– Sykepleiere løper allerede beina av seg. Nå er vi redde for at vi skal få enda mer å gjøre, måtte jobbe enda mer dobbelt, og at enda flere skal bli sykmeldte, uttalte sykepleier Ida Gerø til Avisa Oslo tidlig i februar.

Helseminister Ingvild Kjerkol har sagt at kuttene ved sykehus i stor grad skal gå på vikarbruk.

LES OGSÅ:

Les også

Fødselslege: Hva er gevinsten ved å stenge 2-4 fødestuer?

Les også

Da Isabella (27) fikk plass på ABC-klinikken jublet hun. Nå aner hun ikke hva som skjer