Det skriver NRK.

– Det har vært tre konkrete hendelser det siste halvåret hvor flere pasienter har stått sterkt frem. Først skrev Vårt Land i mars om en pasient ved Ullern helsehus, i etterkant har NRK skrevet om MS-syke Aurora som mot sin vilje bor på Ullern helsehus, og nå nylig har historien om Frode Holst og deres familie kommet frem, sier Hassan Nawaz, helse og sosialpolitisk talsperson i Oslo Høyre.

Ser man dette i sammenheng gir det absolutt grunn til å be om en høring og få alle kortene på bordet, mener de tre partiene.

– Venstre ser alvorlig på historiene som har fremkommet den siste tiden. Vi må få frem om dette er snakk om enkelttilfeller, eller systemfeil. Her må bystyret få kunnskap om hva som har skjedd, slik at vi kan unngå at lignende feil skjer i fremtiden, sier Julianne Ferskaug, helsepolitisk talsperson.

Søndag 13. november publiserte AO historien om tidligere VG-journalist Frode Holst som har demens. Da han ble hentet av familien etter et avlastningsopphold på Ullern Helsehus, hadde han ikke blitt dusjet eller fått skiftet klær på to uker. Omtrent halvparten av dokumentasjonen på oppfølgning av Frode manglet. Ingen ansatte hadde ringt familien.

Klokken som han fikk av kona i kjærlighetsgave i 1983, som han aldri har tatt av seg, var også sporløst borte.

– Alvorlighetsgraden har bygget seg opp. Med andre ord opplever vi ikke at det har blitt tatt konkrete grep etter den første hendelsen.

– Hvordan kommunen forebygger og reagerer på sånne saker er avgjørende for pasientene, men også tilliten til systemet. Høring er et godt redskap for å sikre at all informasjon kommer fram og at bystyret blir godt informert om noe som åpenbart er alvorlig og viktig, fortsetter han.

Nawas trekker også fram historien om den ansatte ved Ullern Helsehus.

Den tidligere pleieassistenten «Trine» har fortalt at da hun jobbet på Ullern helsehus, gråt hun av utmattelse og dårlig samvittighet overfor pasientene da hun kom hjem fra jobb.

– Standarden vi jobbet etter de dagene vi var dårlig bemannet, var nærmest at ingen ble skadet eller døde, sier «Trine» til Avisa Oslo.

Helsebyråd Robert Steen kalte inn Sykehjemsetaten til krisemøte og har i ettertid bekreftet en ekstern gransking av Ullern helsehus.

– Vi må finne ut hvor feilen ligger, for så å finne riktig medisin. Jeg ser frem til høringen med byrådsavdelingen, sammen med Sykehjemsetaten som er ansvarlig for helsehusene i Oslo og ledelsen ved helsehuset. For å dekke pårørende og brukerperspektivet, tenker jeg at flere av de som har stått frem med sin sterke historie også burde delta i høringen.

LES HISTORIEN OM ULLERN HELSEHUS:

Les også

Da kona hentet demenssyke Frode på Ullern Helsehus, ville hun ikke tro det hun så. Så ble det bare verre