– Jeg har bedt Bymiljøetaten om å se på muligheten for å male asfalten utenfor puben i regnbuens farger, i dialog med London pub.

Det sa byråd for Miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) til Avisa Oslo torsdag.

– Dette skal gjennomføres så snart det lar seg gjøre.

Bakgrunnen er et brev sendt fra byrådsavdeling for miljø og samferdsel til Bymiljøetaten der dette fremkommer.

– Etter det forferdelige angrepet fikk vi mange henvendelser med forslag til hvordan kommunen kan vise støtte til det skeive miljøet og til mangfoldet. Dette var ett av forslagene, sier Stav som understreker at Oslo skal være en inkluderende by med plass til alle.

Stav sier byrådet anerkjenner og vil vise sin støtte til det store kjønns- og seksualitetsmangfoldet som frigjør og beriker livet til alle som bor i byen vår.

– Det er et lite tiltak, men jeg mener at det er viktig. Synliggjøring er et av de viktigste tiltakene mot diskriminering, sier Stav.

«Det forutsettes at Bymiljøetaten bruker allerede bevilgede midler til tiltaket. Vi ber etaten om å underrette byrådsavdelingen i forkant av gjennomføring», heter det i brevet med bestillingen.

Ble veldig glade

Styreformann og deleier Desta Selassie av London Pub sier de ble kontaktet av avdelingssjef Marianne Koller for seksjon vei og gate i Bymiljøetaten for fire uker siden.

Han forteller at mange i det skeive miljøet på den tiden var svært skuffet over kommunen, etter at Pride-paraden og –markeringen var blitt avlyst.

– Da jeg fortalte stamgjester og ansatte at det var politiets avgjørelse å heve sikkerhetsnivået, og at Oslo kommune har planer om å male regnbue for å markere minneplass ved London pub, tok de det veldig positivt. De ble veldig glade, og synes det var bra at det er fokus på Pride-bevissthet, sier han til AO.

Men den positive stemningen snudde raskt.

Ikke male hovedgata

London Pub fikk kort tid senere beskjed fra seksjon vei og gate i Bymiljøetaten, ved avdelingssjef Marianne Koller, om at de ikke kunne male hovedgata, men heller vurderer å male på parkeringsplassen til vareleveringen.

– Men da blir det dumt, for da ser man det ikke. Det står ofte biler parkert der. Vi tok det opp med stamgjester igjen, og de ble skuffet. Man må male hele veien. Vi vil at det skal synes denne gangen og folk skal være stolte.

London Pub har lenge ønsket å utvide uteserveringen sin til der det i dag er avmerket for varelevering, men fått avslag. Nå har de igjen søkt om dette. Søknaden er til behandling hos Plan- og bygningsetaten.

– Vi har sagt vi ønsker en utvidet uteservering og vi ønsker at malingen skal være på asfalten, ikke på parkeringsplassen.

Vil finne løsning alle er fornøyd med

Avdelingssjef Koller i Bymiljøetaten bekrefter til AO at bestillingen i utgangspunktet er i vareleveringslommen, men at de er i i dialog med London Pub.

– Det er dette vi er i prosess med, sier hun til AO.

– Hvorfor ble det foreslått å male regnbuen et sted der det vil stå varebiler parkert med jevne mellomrom så regnbuemalingen ikke synes?

– I etterkant av den tragiske hendelsen ønsker vi å lage en fin markering med regnbuen utenfor London Pub. Dette skal gjøres i dialog med puben. I utgangspunktet er forslaget å male i vareleveringslommen, da det er et regelverk som gjør det vanskelig å male opp i selve veibanen. Alternativt kan det males på fortauet. Etaten er i dialog med puben om å finne en løsning som alle er fornøyd med, svarer Koller.

– Er det forståelse for at forslaget ble mottatt med skuffelse blant noen i det skeive miljøet?

– Det er leit dersom det skeive miljøet er skuffet. Vi ønsker å komme frem til en løsning som skaper glede samtidig som vi må forholde oss til regelverket. Vi er i dialog med London Pub, og håper å lande dette raskt.

– Vil dere etterkomme ønsket til London Pub om å male på asfalten/veien, og ikke på parkeringen avmerket for varelevering?

– Vi er i dialog med London Pub om løsningen, svarer Koller.