– Jeg føler egentlig pølse i brød er den norske nasjonalretten, sier Emily (18).

I forbindelse med kåringen av Norges nasjonalrett har Avisa Oslo spurt folk på gata hvilken rett de mener fortjener tittelen. Nederst i saken kan du lese hva de svarer.

Både i 1972 og i 2014 ble fårikålen kåret til Norges nasjonalrett. Men i fjor ble det satt spørsmålstegn ved fårikålens dominans.

I et debattinnlegg i Avisa Oslo omtalte debattredaktør, Ahmed Fawad Ashraf, fårikålen litt spøkefullt som «en fornærmelse mot norsk mat» og tok til orde for at det er på tide å tenke nytt om hva som er Norges nasjonalrett.

– På tide at vi tør å utfordre

Uttalelsen fikk flere til å engasjere seg i diskusjonen om norsk matkultur. En av dem som kastet seg inn i debatten var forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett.

– Da Fawad skrev innlegget om fårikål, så tenkte jeg at nå kom det endelig en debatt om dette. Det er en debatt vi må våge å ta for spørsmålet om hva vi spiser og hvilke retter vi forholder oss til som nasjonalretter er superviktig. Det sier litt om hvem vi er og hvordan vi forholder oss til verden. Det handler om identitet, om klimaendringene og om norsk matproduksjon. Jeg tenker det er på tide at vi tør å utfordre ideene om norske mattradisjoner litt.

Nå vil Delsett ha en ny kåring av Norges nye nasjonalrett.

Du kan være med å bestemme

Debatten i Avisa Oslo inspirerte Delsett til å sette i gang en foredragsserie om mat på nasjonale råvarer på Nasjonalbiblioteket. Eksperter fra hele Norge har diskutert ulike råvarer, og nominert sine forslag til nasjonalretter.

Torsdag 12. mai skal et debattpanel diskutere forslagene. Etter en live votering skal en vinner kåres. Arrangementet foregår på Nasjonalbiblioteket og streames. Delsett oppfordrer alle som vil til å kaste seg inn i kåringen og stemme på sine favoritter. Her kan du lese mer og avgi din stemme.

Selv holder Delsett en knapp på tørrfisken.

– Jeg er ganske sikker på at om du kombinerer dette med en norsk produsert råvare, stort kulinarisk potensial og noe som sier litt om Norges forhold til resten av verden. Da må det bli tørrfisken, sier han.

– Mormoren min kommer riktignok fra en fiskerfamilie, men det handler ikke om det. Vi skjønner det ikke selv, men tørrfisken er en fantastisk råvare som resten av verden elsker, sier han.

Røykelaks og eggerøre: – Ikke noe «rart»

Tørrfisk er blant en av de elleve nominerte rettene. Andre er Grandiosa, fårikål og raspeballe. Debattredaktøren som startet hele debatten mener at det det er laks og eggerøre som bør få tittelen som Norges nasjonalrett:

– Laks og eggerøre er en gjenkjennelig klassiker som spises kanskje mest av kandidatene på listen. Konfirmasjon, bursdag, julelunsj, 17. mai, den dukker også opp på frokostbord når det er eid-feiring, og røkt laks er har også en eksplisitt plass på det jødiske matbordet, sier Ashraf.

– Norges nasjonalrett bør jo helst spises ofte, til både hverdag og fest, med råvarer som er norske og tilgjengelige, og ivaretar en annen norsk tradisjon: Røyking av fisk.

Han peker også på at retten lett kan tilpasses ulike smaker: Selv spiser han laks og eggerøre på rugbrød eller landbrød, med fersk gressløk, pepper og en dæsj srirachasaus ved siden av.

– Det er ikke noe «rart» med laks og eggerøre. Alle skjønner greia når de ser det.

Noe av kritikken Ashraf rettet mot fårikålen i fjor var hvor lite appetittlig han mener retten ser ut. Røkt laks og eggerøre ser mer appetittlig ut på tallerkenen, synes han.

– Men jeg skal ikke snakke fårikål ned. Fårikålen er tradisjonen og mat vekker følelser. Det den debatten tydeliggjorde, er at folk allerede lager og serverer det på hundre forskjellige måter. Hvis du mener det er Norges nasjonalrett, så stem!

Dette mener folk på gata

Avisa Oslo har spurt folk i Oslo sentrum hvilken rett de mener fortjener tittelen som nasjonalrett.

Mange svarte fårikål, men det kom også andre forslag. Du kan stemme på din favoritt her.