– Dagens situasjon tillater ikke en utmelding av Nato. Forslaget innebærer at man mener at SV ikke lenger skal ha som politikk å melde seg ut av Nato, men det innebærer også at man fortsatt skal søke mot et nordisk forsvarssamarbeid, sier Eirik Oland Nedrelid til Avisa Oslo.

Lederen for Østensjø SV er blant fire forslagsstillere, som mener at Russlands krig i Ukraina har rokket ved de grunnleggende sikkerhetspolitiske forutsetningene i Europa. Det samme gjelder leder i Bjerke SV Kathrine Steinvik.

«Den sterkeste militærmakten i Europa har vist seg villig til uinnskrenket angrepskrig. Oslo SV mener at det beste ville være en ny forsvarsallianse uten stormakter, men så lenge dette er urealistisk i overskuelig framtid, er medlemskap i Nato den mest troverdige garantien for norsk sikkerhet».

Forslagsstillerne ønsker at Oslo SV skal «tydeliggjøre at SVs linje er at Norge av hensyn til egen sikkerhet ikke kan forlate Nato før en nordisk eller europeisk forsvarsallianse finnes».

Dette står i kontrast til SVs nåværende alliansepolitikk, der det kontant stadfestes at partiet vil melde Norge ut av Nato – uten noe tidsmessig forbehold.

– Da SV ble grunnlagt, var det å være mot Nato sentralt. Verden har endret seg mye siden den gang, og krigen i Ukraina gjør at man kan vurdere om det standpunktet fortsatt er riktig, sier Steinvik til Avisa Oslo.

– Verden har endret seg mye

Steinvik understreker at det er ulike meninger innad i Bjerke SV om dette spørsmålet. Derfor har hun selv fremmet forslaget sammen med tre andre medforslagsstillere.

Om sitt eget standpunkt, sier Bjerke SVs leder følgende:

– Norge alene har liten makt. Hvis vi skulle bli utsatt for et angrep, står vi svakt alene. Jeg ønsker fortrinnsvis en nordisk eller europeisk forsvarsallianse, men det finne per i dag ikke gode alternativer.

Nedrelid ser fram til en god og saklig diskusjon på årsmøtet, som han sier SV har god og lang tradisjon for.

– Det er et nytt standpunkt tilpasset vår tid og vår virkelighet, hvor bøller og kleptokrater erstatter den verdensordenen som har hersket siden andre verdenskrig med internasjonale normer og regler, sier Nedrelid, som legger til:

– Etter mitt skjønn, er ikke Norge rustet for å stå imot i en sånn virkelighet alene. Frem til et alternativ eventuelt måtte være klart og etablert, bør det ikke være aktuelt å melde Norge ut av Nato.

Frogner SV fremmet på sin side et forslag om å kreve utmeldelse av Nato før krigen i Ukraina brøt ut.

Nestleder Petter Sommervold forklarer at de trekker forslaget fordi krigen i Ukraina har endret situasjonen, men at hans lokallag fortsatt er enige om at utmeldelse må være målet på sikt.

– Partiet er basert på en tredje vei, der vi legger opp til et tettere forsvarssamarbeid, eksempelvis med Sverige og Finland, som ikke er medlemmer av Nato. Men vi må være såpass realistiske at det ikke er snakk om noen utmelding i morgen, sier Sommervold.


Mener Nato skaper trygghet

«Beskyttelsen Norge får gjennommedlemskapet i Nato skaper trygghet for at grensene ikke trues», heter det i et annet forslag, signert Åsmund Strand Johansen, som er byrådssekretær for finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo.

– Dette er en ren beskrivelse av slik jeg ser de faktuelle forholdene. Jeg konkluderer ikke med noe, utover det åpenbare at Nato-medlemskapet gir oss trygghet og sikkerhet i den situasjonen vi er nå, sier Strand Johansen til Avisa Oslo.

– Er du for Nato-medlemskap?

– Denne situasjonen har aktualisert spørsmålet om Nato-medlemskap ytterligere. Jeg har for så vidt heller ikke noe imot et nordisk forsvarssamarbeid, men vil det være kraftfullt nok? Jeg er ikke militærfaglig ekspert på noen som helst måte, men man må ha et større type forsvarssamarbeid, som en EU-type. Norge er ikke noen av de stedene i dag. I påvente av den perfekte løsning er det naturlig at det er det medlemskapet man har.

– Blir det en ny Nato-debatt i SV nå?

– Det er flere forslag som handler om det samme, så det er ikke rart om det blir et tema i SV. Det er viktig å understreke at det er mulig å være kritisk til Nato selv om man er medlem. Når det handler om norsk medlemskap, viser dette med all tydelighet at det er viktig å være tilknyttet denne alliansen.

Vil ha Nato-debatt

Også Kristian Takvam Kindt, som både sitter i SVs landsstyre og er byrådssekretær for utdanningsbyråd og fylkesleder Sunniva Holmås Eidsvoll, foreslår en ny debatt om Nato-standpunktet i lys av krigen i Ukraina.

"Oslo SV ber partiet ta initiativ til en bred debatt om dette. Det er nødvendig med et tydelig fredsparti som søker en tredje vei i utenrikspolitikken. Og når verden endrer seg, må vi også oppdatere og tilpasse innholdet i denne politikken på nytt», lyder forslaget der Takvam Kindt er medforslagsstiller.

– Jeg tenker det er viktig og naturlig at partiet tar en ordentlig debatt om sikkerhets- og alliansepolitikken i lys av den russiske situasjonen. Så mener jeg at vi ikke skal lande en ny sikkerhetspolitikk en uke etter invasjonen, men at dette er en debatt vi må ta inn mot neste landsmøte. Forslaget peker i en retning mot at vi må revurdere standpunktet vårt, men konkluderer ikke, sier Kindt Takvam.

– Personlig mener jeg SV burde endre Nato-standpunktet. Forslaget søker å få en samling om at vi er enige om at vi må ha en debatt om dette. Jeg har respekt for at dette er noe partiet har vært grunnlagt på. Å endre det er ikke noe som er gjort i en håndvending. Personlig klarer jeg ikke å se at det er noe særlig troverdighet til noe annet enn et Nato-medlemskap, spesielt siden signalene fra Sverige og Finland er at det der er økende støtte for Nato-medlemskap, sier Kindt.

Selv kunne han fint stemt for forslaget til blant annet Østensjø-leder Nedrelid og Bjerke-leder Steinvik, som er tydeligere på at Norge ikke må melde seg ut av Nato.

Kindt påpeker at det er svært viktig med en god og grundig debatt før man eventuelt endrer standpunkt.

– Jeg har forståelse for at vi ikke kan konkludere med helt ny politikk i en slik situasjon. Vi må peke i en retning og starte en debatt. Det må være en del av en helhetlig politikk. Vi bør ikke skrive et helt nytt partiprogram en uke etter invasjonen.