(Oslodebatten)

Vi mennesker har et stort og uerstattelig behov for nærkontakt med andre mennesker. For å unngå at strategien vi velger oss mot koronaviruset skal få isolerende sosiale konsekvenser, må vi tenke nytt. Myndighetene må ta mer ansvar for å legge til rette for kontaktmåter som kan tilrådes. På den måten kan vi være bedre forberedt på andre pandemier og uventede hendelser som måtte skje i framtiden. En koronastrategi må også omhandle de som har gjort alt rett, på bekostning av egen psykisk helse.

I starten gjorde vi det for de eldre og de med underliggende sykdommer. Så gjorde vi det for barn og unge. Med det siste slaget i trynet og ny nedstengning tror jeg viljen til delta videre på dugnaden begynner å bli ekstremt tynnslitt.

Det er helt helt soleklart at intensivkapasiteten ved sykehusene også må styrkes. Alt henger sammen med alt. Og da hjelper det ikke bare å gå ut på balkongen å klappe litt altså.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Vi trenger mer forskning på utendørs munnbindbruk og smittefare. Det finnes allerede noe forskning på spredning av aerosoler og virus. God lufting og avstand innendørs reduserer aerosoler, munnbind bidrar en god del, mens vi utendørs er mye tryggere selv ved sosialt samvær. I stedet for å hvile våre beslutninger og manglende kreativitet utendørs på mange antakelser, burde fagekspertise i større grad utfordres på hvor mye smitte utendørs faktisk utgjør av risiko.

Jeg synes for eksempel at det er veldig rart at man ikke kunne løpe rundt på Bislett, med oppmerka områder, men man kunne løpe rundt Sognsvann og puste hverandre i munnen.


Jeg håper at vi alle prøver å forstå hverandre i beste mening og ikke gå i skyttergraven i det offentlige ordskiftet framover. Jeg har stor forståelse for både frustrasjon til ansatte i helsesektoren som er overarbeidet, ansatte på skolene som er bekymra og pubeieren som fortviler over tiltakene. Jeg føler med både de som har mistet en kjær til korona og de som er koronasyke, men også de isolerte brenner for å kunne dra ut for å danse igjen og ha ett og annet one night stand igjen.

Jeg vil ikke tilbake til den tida hvor det virka som vi hadde et norgesmesterskap i hvem som hadde det verst. Hvem som har det tøffest. Hvem tiltakene er mest inngripende for. Hvem bærer den tyngste tiltaksbyrden?

Det viktigste nå er at alle vaksinerer seg. Parallellt med å håndtere pandemien må myndighetene utarbeide en sosial koronastrategi. Vi skal leve med dette, også i tida framover. Da må det finnes planer på hvordan vi skal unngå psykisk uhelse og holde samfunnet delvis åpent innenfor forsvarlige rammer.

Vi bør innføre koronapass

I forrige runde da myndighetene diskuterte innføring av et koronapass, la de opp til at de skulle bestå av tre deler: En del som viser vaksinasjonsstatus, en del som viser negativt testresultat, og en del som viser gjennomgått koronasykdom. Det er altså ikke bare vaksinerte som har eller kan ha koronasertifikat. Det betyr at alle kan ha tilgang til samme tilbud, så lenge man tilfredsstiller en av disse tre delene.

Det hindrer ikke nødvendigvis smitte, men det betyr at det er den uvaksinerte som tar hovedrisikoen ved å bli smitta. Det er et valg de er innforstått med når de velger å ikke ta vaksinen. Det er hevet over enhver tvil at det er størst andel uvaksinerte som blir innlagt til behandling på norske sykehus. Men både for de som ikke ønsker å ta vaksinen og de som av medisinske årsaker ikke kan ta den, kan teste seg, for så å få koronapass.

De fleste av oss andre med to eller tre doser innabords, blir ikke i like stor grad dårlig av å bli smitta. Det vi blir dårlig av, er den psykiske uhelsa vi får av å bli innesperra hvert år fra november til mai. Det kan være katastrofalt for mange.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Stoltenberg skulle hatt selvinnsikt nok til ikke å søke

Les også

Ved midnatt tikker meldingen fra min nye flørt inn, og jeg innser at romantikken er død

Les også

For mange er det skremmende vanlig å bli stoppet av politiet

Sjuke og utslitte ansatte sleper seg på jobb. Når bryter dette sammen?