Søndag 23. februar 2020 fikk politiet inn en melding om at en mann (24) gikk rundt og snoket i et villastrøk ved Godlia. Mannen var sett i flere hager, og hadde også forsøkt å ta seg inn i et hus.

Politiførstebetjent og hundefører Lars Mortvedt (45) var på jobb denne kvelden, og dro med politihunden Djengis (9) opp til området. Etter vel en halvtime sporet Djengis opp 24-åringen, som ifølge Mortvedt prøvde å bryte seg inn i et hus.

Mortvedt ropte at han var politi og at han skulle forholde seg rolig, men mannen løp fra stedet. Da han tar igjen mannen hever han en avbitertang mot han. Mortvedt gir da beskjed til Djengis om pågripe.

– Han sa «jeg skal drepe den jævla hunden din» og begynte å sparke han. Politihunder er opplært til å bite seg fast i slike situasjoner, så Djengis gjorde som han skulle. Men mannen bare fortsatte å slå og sparke, også mot hundens hode, sier Mortvedt.

– Verre enn noen gang

Avisa Oslo møter Mortvedt hjemme. Det har gått ti måneder siden hendelsen på Godlia. 24-åringen er tiltalt for vold og trusler mot offentlig tjenestemann, og skal etter planen møte i Oslo tingrett i januar. I tillegg til voldshendelsen på Godlia, er mannen tiltalt for vold og trusler mot politiet i Moss 19. mars 2020.

Hunden Djengis klarte seg etter hendelsen og fikk ingen alvorlige skader. Mortvedt er fornøyd med at det er tatt ut tiltale på linje med vold mot en tjenestemann, og sier at politihundene ofte får gjennomgå.

– Dette er den verste volden Djengis har blitt utsatt for, men det er langt fra den eneste. Han er mentalt sterk, og er også trent for å takle sånt. Men det er klart, disse hundene gjennomgår mye.

Hendelsen fra Godlia er langt fra unik for Oslo-politiet. Statistikk viser at antall vold- og trusselsaker mot politiet øker: Fra 2016 til 2019 økte antall saker i Oslo fra 878 til 1171.

– Det er verre enn noen gang. Ungdommen har null respekt for politiet lenger. De opererer i gjenger, og flokker seg rundt politiet. Det virker som om de tror at de kan kalle oss hva som helst, være til hinder eller gå til angrep, uten at det får konsekvenser.

Knakk hånden under pågripelse

Hånden til Mortvedt er gipset. Denne uka var han inne for sin andre operasjon i hånden. Under en pågripelse i Groruddalen i september satte en ung mann seg til motverge. I basketaket, hvor politibetjenten blant annet ble sparket i ansiktet, falt han og brakk hånden. Siden har han vært sykemeldt, og det er høyst usikkert når han er tilbake i patrulje.

– Når man jobber i politiet så må man regne med at man havner i noen basketak. De har det også vært en del av. Jeg har blitt forsøkt knivstukket og jeg har blitt jaget med øks, sier han og tar en pause:

– Men det har skjedd en stor forandring de siste seks-syv årene. Da jeg begynte som politi var det en helt annen verden. Jeg er selv oppvokst på Holmlia, og som ung fant jeg også på en del sprell. Men da politiet kom så ble vi redde. Vi hadde respekt for dem. Slik er det ikke lenger. Og de blir stadig yngre.

Mandag publiserte Avisa Oslo historien om hverdagen til politibetjent Anders Kjendalen i patruljeseksjon på Stovner. Dagen etter uttalte ledere i politiets egen fagforening Politiets Fellesforbund at ungdommen som utøver vold mot politiet stadig blir yngre, og at noen er nede i 13-årsalderen.

Mange har kniv

– De vi møter er tenåringer, og de er unge. Det er ungdom som henger mye ute gatelangs, og som tilhører gjenger. Mange av dem har kniv, og vi har jo også sett en vanvittig stor økning i knivstikkinger blant unge. Terskelen for å bruke kniv er veldig lav, og de er mer voldelig, sier Mortvedt.

Politibetjenten mener at samfunnet ikke har tatt inn over seg den økende gjengkriminaliteten blant ungdom, og at ikke dette bare gjelder ungdom øst i byen.

– Man har slike gjenger på vestkanten også, og felles for dem alle er at de ofte flokker seg rundt politiet. I de hendelsene er ungdom med innvandrerbakgrunn overrepresentert. For meg kan det virke som om ungdommen har manglende kunnskap om systemet, og om hva som kan bli konsekvensene når man hindrer, truer eller utøver vold mot politiet.

– Hva tenker du bør gjøres?

Vi må ha mer synlig og erfarne politifolk i gata, vi må være tilstede der ungdommen er, prate med dem og forebygge. Dette er ikke bare politiets ansvar, men også kommunene, skoler og ikke minst foreldre. I tillegg må bevilgede ressurser stå i forhold til de oppgaver som politiet er satt til å gjøre, sier han og legger til:

– Og når hendelsene først har skjedd, så må det få konsekvenser. Kaller du en politibetjent for en «fitte» så må du få en kraftig reaksjon. Utøver du vold må du få ubetinget fengsel. Jeg mener straffenivået må betraktelig opp.