«Grusomt», «skammelig av Norge» og «Visste ikke at Norge var slikt et grusomt land».

Mange av leserne til medier som CNN, The Guardian, NBC, Sky News og CNN ble sinte da de fikk lese om at hvalrossen Freya ble avlivet søndag morgen. Fiskeridirektoratets begrunnelse var at et nærgående publikum hadde ført til mange farlige situasjoner, og at risikoen for nye var høy.

«Hvordan har det seg at bare Norge bestemte seg for å drepe Freya? Avskyelig», skriver imidlertid en The Guardian-leser med hentydning til at Freya var innom flere andre lands kystlinje før hvalrossens endelikt i Oslofjorden.

– Det er helt idiotisk å skyte den nå som badesesongen er over, mener dosent Trond Blindheim ved Høyskolen i Kristianias institutt for markedsføring.

Omdømmeeksperten tror at historien om Freya kommer til å føye seg inn i et større narrativ om Norges forhold til dyrevelferd. Her fremhever han oppmerksomheten rundt norsk selfangst, blant annet med hakapik. Samtidig har også norsk hvalfangst skapt overskrifter i utenlandske aviser.

Tror ikke på store PR-konsekvenser

Blindheim tror videre at avlivningen kan føre til et ekstra stort søkelys rundt hvordan Norge behandler ville dyr og at selfangstdebatten kan blusse opp.

– Det blir litt som når det skytes tigre og løver i asiatiske og afrikanske land. Det hisser vi oss kraftig opp over, fortsetter Blindheim.

Men hvor store er egentlig de negative PR-konsekvensene internasjonalt?

– Antakeligvis ikke så store. Folk leser om avlivningen og blir sinte. Så går det en uke. Da går oppmerksomheten videre, svarer Blindheim, som ikke ser for seg merkbare følger for eksempelvis norsk turisme.

– Det kan komme små reaksjoner og oppfordringer til boikott, sier han til Avisa Oslo.

– En lynavleder

Blindheim mener at det umiddelbare trøkket er større innenfor Norges grenser, der debatten raser om grunnlaget for avlivningen.

– I Norge er det mange dyrevelferdsorganisasjoner, MDG-ere og et stort segment naturvernere som blåser seg opp på sosiale medier, sier Blindheim, som forstår de negative omtalene godt.

– Debatten kommer til å rase i miljøvernorganisasjoner og fagetater. Der er der det brenner, sier han.

Blindheim påpeker at få har et forhold til fiskeridepartementet.

– Men når de først har det nå, er det stort sett negativt, sier han.

For øvrig spår Blindheim at folks oppmerksomhet kommer til å rette seg mot noe annet innen en ukes tid.

– Historien om Freya har vært en lynavleder som har tatt plassen til de verste overskriftene om et Europa i brann og klimakatastrofen over hele kloden. Når det har gått en uke, kommer det til å bli mer fokus på de store nyhetene igjen, sier dosent Trond Blindheim ved Høyskolen i Kristiania til Avisa Oslo.

– Gjør meg flau og skamfull

Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) mener det «var en fallitterklæring at Freya måtte bøte med livet»

– Hun har blitt et symbol på at det er noe grunnleggende galt i hvordan vi som samfunn forholder oss til dyra og naturen rundt oss. Vi ødelegger stadig mer av leveområdene til VILLE dyr, slik at de kommer nærmere oss, og i stedet for at vi klarer å leve med dem, dreper vi dem., sier Stav til Avisa Oslo, og tilføyer:

– Det gjør meg flau og skamfull.

Stav mener avlivningen sender signal om at norske myndigheter ikke er i stand til å håndtere én eneste hvalross i Oslofjorden.

– Da er det ikke rart det står dårlig til med det biologiske mangfoldet. Norge er kjent for å drive en ren utryddingspolitikk mot truede rovdyr, sier Stav til Avisa Oslo.

Stav påpeker at Freyas art er rødlistet – altså blant artene som står i risiko for å dø ut i Norge.

– Håndteringen av Freya er et eksempel på en naturforvaltning som er respektløs overfor dyrene vi deler denne planeten med. Roten er en tankegang der vi hever oss over naturen og ikke ser på oss selv som en del av den. Det vi trenger er en regjering som faktisk ønsker å ta vare på dyr og natur, også når det er litt ubeleilig for oss mennesker, sier Stav til Avisa Oslo.

– Framstår forhastet

I tilfellet Freya, har MDG på Stortinget etterspurt vurderingene gjort fra Fiskeridirektoratets side i forbindelse med avlivningen. Stav er spent på hvilke svar partifellene får. Byråden setter spørsmålstegn ved om myndighetene gjorde alt de kunne for å holde hvalrossen i live.

– Fredag ble det varslet de at de vurderte å avlive. Så avlivet de Freya søndag, rett før badesesongen er over. Det framstår forhastet, sier Stav.

Fiskeridirektoratet har vist til nærgående publikum og muligheter for farlige hendelser som grunn til avlivningen. Byråd Sirin Stav sier at hun har forståelse for sikkerhetsperspektivet, men tilføyer samtidig følgende:

– Jeg mener de burde forsøkt å flytte Freya, eller forsøkt å bøtelegge folk som var nærgående. De kunne også vurdert å sette av mer ressurser til å vokte henne og informere folk om å holde seg unna,