– Man gjør elevene en bjørnetjeneste, særlig elevene som i utgangspunktet har lav motivasjon til å stå opp om morgenen, sier en lærer ved en yrkesfaglig videregående skole i Oslo.

Hun er en av to lærere Avisa Oslo har snakket med fra en yrkesskole i Oslo øst. De to lærerne slår full alarm om ekstremt høyt fravær, etter at regjeringen forrige uke fjernet fraværsgrensen på ti prosent ut året.

Avisa Oslo kjenner lærernes identitet, men har valgt å anonymisere disse, både av hensyn til stillingene deres, og elevene ved skolen det er snakk om.

– Ved oppstart på fredag var det i snitt en tre-fire elever i hver klasse. En vanlig klasse har 15 til 30 elever. I enkelte klasser var det ingen som møtte opp. Du kan ikke fortelle meg at en hel klasse er syk, altså. Det var glissent, sier hun.

Fraværsgrensa ble innført i 2016 – til høylytt protest fra elever – og slår fast at man ikke får karakter i et fag dersom man har mer enn ti prosent udokumentert fravær, altså fravær uten sykemelding eller lignende.

Torsdag ettermiddag meldte kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) at håndhevingen av fraværsgrensa oppheves midlertidig ut skoleåret på grunn av smitteøkningen i samfunnet.

Mener det rammer de svake elevene

De to lærerne forteller at koronapandemien allerede har gått hardt utover oppmøtet på skolen, og at det var mye fravær allerede før fraværsgrensa ble innført.

Kort tid etter torsdagens pressekonferanse, begynte imidlertid meldingene å tikke inn fra elever.

– Nå kan de bare skylde på koronaen. En elev kan ringe til meg eller sende melding og si at de er syke, da kan ikke jeg kreve å se et resultat. Det er ingen lov som kan brukes der, man må bare stole på det. De kunne satt i gang testingen igjen. Det er ingen som blir testa. Hvorfor kan vi ikke begynne med det, og få filtrert ut de som er syke og de som er friske, sier den andre læreren.

De to understreker at elevene ved skolen i utgangspunktet ikke er de sterkeste elevene, og sånn sett er blant dem som har mest behov for å møte opp på skolen.

– Jeg jobber med elever som man gjerne sliter med i utgangspunktet, og man ser at den fraværsgrensa blir utnyttet. Det vil si at svake elever som allerede er svake, blir enda svakere, sier «Martine».

Ble satt i et vanskelig dilemma

Kunnskapsminister Tonje Brenna har forståelse for at situasjonen er vanskelig, men forklarer at hun ble satt i et vanskelig dilemma.

– Mitt mål som kunnskapsminister er at våre elever skal være mest mulig til stede på skolen. Det er viktig for å være en del av det sosiale fellesskapet, og for å lære mest mulig. Samtidig er influensasesongen på vei. Derfor sto vi i det dilemmaet der helsemyndighetene anbefaler alle med luftveissymptomer om å holde seg hjemme, samtidig som fraværsreglene som gjaldt fra 11. oktober gjorde det vanskelig for elevene å følge smittevernanbefalingene – uten å overbelaste fastlegene.

Hun falt derfor ned på at det var riktig å midlertidig stanse fraværsgrensa.

– Derfor gjeninnførte Regjeringen unntak fra reglene om helserelatert fravær ut skoleåret. Elever med symptomer skal ikke behøve å gå til fastlegen sin for å dokumentere fraværet.