Saken oppdateres.

Litt før klokken 17.30 kunne Avisa Oslo som første medium bringe nyheten om at Abdullah Alsabeehg (35) vant kampvoteringen om det prestisjetunge vervet.

Han fikk totalt 15 av stemmene fra den utvidede bystyregruppa til Oslo Arbeiderparti. De andre kandidatene Jon Reidar Øyan (40) og Line Oma (39) fikk henholdsvis seks og to stemmer.

Søndag ble det klart at de fem medlemmene av valgkomiteen i Oslo Arbeiderparti innstilte på de to kandidatene Jon Reidar Øyan (tre stemmer) og Abdullah Alsabeehg (to stemmer). Kort tid etter dette ble det klart at bystyrerepresentant Line Oma ville stille til kampvotering om vervet.

Dermed ble det ikke valgkomitéens foretrukne kandidat Øyan som endte opp med vervet. Av de tre medlemmene av komitéen som innstilte på Øyan var både fylkessekretær Øyvind Slåke og leder for Oslo Ap Frode Jacobsen, i tillegg til Zaineb Al-Samarai.

Komitémedlemmene Varin Hiwa og Melita Ringvold innstilte på Alsabeehg, som altså viste seg å bære bystyregruppas klart foretrukne kandidat.

Avisa Oslo har tidligere omtalt at det står mellom disse tre kandidatene, og at fylkeslaget er delt i sitt syn på hvem av disse som burde ta over vervet.

Litt etter klokken 18 holdt partiet en pressekonferanse der de presenterte den nye varaordføreren.

– Jeg vil være en varaordfører for hele Oslo, og være en stemme for alle de der ute som mangler en stemme i politikken. Jeg gleder meg veldig, og gleder meg også til å komme hjem og klemme toåringen, og fortelle henne at faren hennes kommer til å bli varaordfører i Oslo, sa Alsabeehg, og la til:

– Så tror jeg ikke hun skjønner så mye av hva jeg kommer til å si til henne, men jeg er først og fremst en småbarnsfar, oppvokst på Holmlia, som representerer hele Oslo, og det gleder jeg meg også til å gjøre de neste to årene.

– Uhyre spesielt

Politisk redaktør i Avisa Oslo Eirik Mosveen påpeker at Alsabeehg ble valgt med et overveldende flertall.

– Dette er klart tale fra bystyregruppa til Arbeiderpartiet. Det er tydelig at man ønsket en med innvandrerbakgrunn helt i front. Tidligere har Khalid Mahmood nærmest bønnfalt eget parti om å lytte til det, og det har man gjort.

– Alsabeehg er en erfaren politiker, som har sittet tre perioder i bystyret, om man inkluderer den inneværende perioden. Det er ingenting som tyder på at han ikke skal kunne representere Oslo på en god måte, sier han, og legger til:

– Man har her erstattet Kamzy Gunaratnam, som har innvandrerbakgrunn, med en annen som har innvandrerbakgrunn, som er et tydelig signal også ut mot Oslos innvandrerbakgrunn. Samtidig erstattet man også en kvinne med en mann, som da betyr at av de fem øverste lederposisjonene i Oslo Arbeiderparti, er alle besatt av menn. Det er uhyre spesielt at det har blitt situasjonen når Oslo Ap har såpass mange fremtredende og dyktige kvinner.

Tordnet mot mangel på representasjon

Line Oma, som altså var den eneste av de tre kandidatene som ikke ble innstilt til vervet, gikk hardt ut mot partiledelsen kort tid etter at innstillingen var klar. Hun mener den kvinnelige representasjonen i partiet er altfor svak, særlig i fremtredende stillinger:

  • Byrådsleder: Raymond Johansen.
  • Leder i Oslo Ap: Frode Jacobsen.
  • Gruppeleder i Aps bystyregruppe: Andreas Halse.
  • Partisekretær i Oslo: Øyvind Slåke.
  • Varaordfører: Jon Reidar Øyan eller Abdullah Alsabeehg (dersom bystyregruppen velger å følge valgkomiteens innstilling).

– Med mannlig partileder, mannlig partisekretær, mannlig byrådsleder, mannlig gruppeleder og nå mannlig varaordfører. Jeg lurer på hva som var viktigere for valgkomiteen enn kvinnelig representasjon og likestilling. Hvorfor er det greit i denne situasjonen å tilsidesette kvinner? Burde ikke dette ligge i Aps ryggmarg? Dette lurer jeg på i dag, sa hun til AO søndag.

Les også

Raymond vurderte exit. Nå frykter Oslo Ap «stygg, åpen konflikt» og kamp mellom vennenettverk

Samtidig uttrykte partiveteran Khalid Mahmood (Ap) er svært bekymret for minoritetsrepresentasjonen i Oslo Ap, og ba partiet velge Alsabeehg til vervet.

– Jeg blir enda mer nervøs for representasjonen i Ap nå. Ap i regjering er nesten fri for mangfold, og hvis vi i Oslo ikke klarer å peke på Abdullah, som ville vært en veldig kvalifisert varaordfører, sender vi et meget feil signal, sa Mahmood til AO.

– Mener vi har en god kvinnerepresentasjon

På vei inn til skjebnemøtet snakket AO med lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen. Han oppga å være spent før møtet, og hadde tro på at bystyregruppa ville gjøre gode valg og ta de hensynene som skulle tas til representasjon.

På spørsmål om kritikken av mangel på kvinner i ledende verv, svarte han følgende:

– Jeg mener at vi har en god kvinnerepresentasjon. Vi har to damer i byrådet som gjør en fantastisk jobb, vi har tre av fire stortingsrepresentanter som er damer, vi har damer i sentrale posisjoner, og det skal vi ha. To av fem fraksjonsledere kommer til å være damer, så jeg er sikker på at den representasjonen vi har av kvinner i Oslo Arbeiderparti også etter dette kommer til å være solid.

LES OGSÅ:

Skjebnemøte i Oslo Ap: – Min spådom er at dette kommer til å bli uhyre jevntSkjebnemøte i Oslo Ap: – Min spådom er at dette kommer til å bli uhyre jevnt

Møte i konfliktpreget Ap før kampvoteringen: Dette svarer komitélederen på den kraftige kritikken