– Dette var veldig hyggelig! Det må vi si oss fornøyd med i et revidert budsjett!

Får fem millioner

Det sier Audun Westad som er med i Aksjon Deichman Holmlia, en aksjonsgruppe bestående av naboer og brukere av biblioteket på Holmlia.

Aksjonsgruppen har kjempet for å få kommunen til å sette av midler til en oppgradering og nå har de fått viljen sin:

I revidert kommunebudsjett som ble presentert torsdag er det satt av fem millioner kroner i 2021 til oppgradering av biblioteket, i tillegg til 7,5 millioner kroner i økte rammemidler for å dekke kostnadene ved økt aktivitet.

Slitt og utdatert

Deichman Holmlia er det eneste store biblioteket til Deichman som ikke er oppgradert de senere årene og biblioteket bærer preg av slitasje og lite egnede lokaler. I tillegg er det det eneste biblioteket som ikke har meråpent.

Dette bemerker også kommunen i fremlegget av revidert budsjett.

Avisa Oslo har tidligere omtalt ønsket om et nytt bibliotek, og det foreligger allerede noen foreløpige planer.

Ungdommer som har vært med på å medvirke hvordan biblioteket skal bli har tidligere ønsker seg et bibliotek som ligner mer på det som ligger på Tøyen, med arrangementer, aktiviteter og eget bibliotek for barn. Det kan det se ut som de får nå.

– Det foreslås en utvidelse og oppgradering av eksisterende biblioteklokaler, og etablering av et eget bibliotek for barn og unge – Biblo. Det er gjort beregninger av tre alternative modeller for utvikling av biblioteket, står det i forslag til revidert budsjett.

God stemning

For aksjonsgruppa er dette en stor seier, men kampen er langt fra over:

– Vi anser ikke vårt arbeid for en fullfinansiering for ferdig. Biblioteket har med dette fått en klapp på skuldra og kan sette i gang planleggingen, men det er fortsatt mye som gjenstår. Men det er god stemning innad i aksjonen i dag, sier Wæstad.

Og tilbakemeldingene fra andre har heller ikke latt vente på seg.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen, venner og naboer i Søndre Nordstrand i dag, men også fra politikere som følger med på det vi gjør. Det er mye positivitet i dag, og vi er spent på å se hva dette er begynnelsen på, avslutter han.

Starter arbeidet til høsten

I forslaget til revidert budsjett skriver kommunen at arbeidet med oppgraderingen kan starte allerede etter sommeren.

– Nye Holmlia senter skal stå ferdig i fjerde kvartal 2021. Bydelen og andre aktører ønsker at et nytt og større biblioteket er klart samtidig. Det er betydelig vilje fra Obos og lokale aktører til å bidra med betydelige midler her. Oppstart av utvikling av biblioteket kan være mulig høsten 2021 i samarbeid med Obos som er utleier.