13. mars stengte Deichman dørene på sine bibliotek, og har siden kun hatt en bestill og hent-løsning. Mandag er det slutt på det. Da åpner bibliotekene igjen dørene og starter gradvis å utvide tilbudet.

Det innebærer at det fra og med mandag 10. mai igjen blir mulig å oppholde seg i bibliotekene, forteller biblioteksjef Knut Skansen i en pressemelding.

– Hold to meters avstand, bruk munnbind og gjør besøket kort. Da sikrer vi at biblioteket er et trygt sted for både lånere og ansatte, sier han.

Begrenset tilbud

De fleste Deichman-bibliotekene går tilbake til tilnærmet normale åpningstider fra og med mandag, men det vil bli noen unntak. Deichman Bjørvika vil i første omgang bare være åpent til klokka 20.00.

Deichman skal fortsette å tilby digitale arrangementer, står det i pressemeldingen. Fysiske arrangementer blir gjenopptatt når det blir tillatt, men inntil videre er altså alle arrangementer fortsatt digitale.

Til tross for at dørene åpner vil tilbudet ved de 22 bibliotekene være noe begrenset i starten.

Det vil ikke være tillatt å spise i biblioteklokalene, og kaffeautomater vil være stengt. PC-er vil være tilgjengelige, men ikke kopi- og utskriftstjenester. Det vil heller ikke være mulig å bruke verktøy som symaskiner og 3D-skrivere, og biblioteksjefen oppfordrer altså besøkende til å gjøre besøket kort for å sikre lånere og ansatte.

Utlånet øker

I slutten av mars hadde bibliotekene hatt 394.319 besøk så langt i 2021. Det var en nedgang på 84 prosent sammenlignet med fjoråret. I samme periode hadde det blitt lånt ut 297.602 bøker og andre fysiske bøker. Det er en oppgang på sju prosent fra 2020.

For digitale bøker var imidlertid utlånsøkningen svimlende: I løpet av årets tre første måneder var det lånt ut 39.506 digitale bøker, noe som tilsvarer en økning på 130 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Stengt i flere uker

Deichman-bibliotekene har bare hatt åpent noen få uker så langt i år. I likhet med butikker og kjøpesenter ble de stengt i januar. De holdt helt stengt mellom 23. januar og 3. februar, men åpnet da et begrenset tilbud.

12. mars varslet de igjen at de stengtedørene og gikk over til en bestill og hent-ordning.

Tre dager tidligere hadde de ansatte uttrykt at de mente en bestill og hent-ordning var det eneste forsvarlige når smitten økte.

Fredag 7. mai var 8,7 prosent av befolkningen over 17 år i Oslo fullvaksinert og 25,5 prosent delvaksinert. I aldersgruppen 85+ er 87,4 prosent fullvaksinert, og i aldersgruppen 75–84 er tallet 66,6 prosent.