(Nettavisen:) Nettavisen har ved hjelp fra Enova sett på hva en typisk husholdning har av strømutgifter i året fordelt på ulike elektriske apparater, og ikke minst: oppvarming og varmtvann.

I tabellen under har vi forutsatt 2,27 kroner per kWh. Det er basert ut på gjennomsnittsprisen til husstander i de store byene i Sør-Norge for ukene 46-49. Prisen har i disse ukene ifølge Enova variert fra 1,75 kroner til 2,50 kroner.

Det er godt over historiske strømpriser og neppe normalen, men det går mot høyere priser fremover.

En stor tyv

Kanskje ikke så overraskende er det oppvarming som er den desidert største strømtyven. Enova regner med 12.000 kWh i året som et typisk forbruk.

En gjennomsnittsfamilie i byer som Oslo og Bergen må ut med hele 27.000 kroner i året om dagens strømpriser skulle holde seg. Noe kompenseres i vintermånedene gjennom strømpakken som ble vedtatt før jul.

Det går mye penger til varmtvann og en del til belysning. 1200 kWh i året til varmtvann per person er ifølge Enova en grei tommelfingerregel. Til sammen stikker de tre viktigste strømtyvene av med 88 prosent av de totale utgiftene.

For nødvendige elektriske apparater og husholdningsartikler er det derimot lite å hente. Her kan gjennomsnittsfamilien regne med drøyt 4700 kroner på dagens prisnivåer, drøyt 10 prosent av totalregningen på 42.000 kroner. Merk at utgifter til lading av elbil IKKE er med i dette regnestykket.

LES OGSÅ: Strømselger skal ha presset restaurant-ansatt til å signere strømavtale med daglig leders navn: – Ekstremt forbanna

65 prosent av totalkostnaden

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, som står bak Pengeverkstedet.no og er kjent fra «Luksusfellen», er ikke veldig overrasket over tallene. Han påpeker imidlertid at det er noe overraskende at nesten 65 prosent av totalsummen på strømregningen per år, går til utgifter for oppvarming.

– Det er en høyere andel enn jeg har lest tidligere, som har vært rundt 55-60 prosent. Vi vet jo at oppvarming og varmtvann trekker mest av strømregningen, og tallene bekrefter at det er oppvarming vi må ha mest fokus på, sier han til Nettavisen.

– Jeg tror ikke folk har vært klar over hvor skjevfordelt energiforbruket har vært, hvor mye strøm oppvarmingen trekker, sier han.

Trekker ekstra

Det er imidlertid ikke like lett å gjøre noe med oppvarmingen som annet forbruk, men han har likevel noen klare råd.

– Gå gjennom vindu og vinduslister. Er de gamle og slitt, eller at vinduslisten er dårlig limt, kan det føre til at det trekker ekstra inn i boligen din. Vær også oppmerksom på ventilene, så ikke for mye varme slippes ut gjennom dem, sier han.

Kvadsheim sier at god isolering og bruk av varmepumpe, vannbåren varme eller bergvarme i boliger vil påvirke strømforbruket for oppvarming positivt, men det er kostbart å gjøre noe med.

Ikke gitt at det er smartest

Han tror flere kan slippe å betale unødvendig mye for strømmen om de ikke følger rådene om å skru ned varmen på natta og opp igjen på morgenen:

– I godt isolerte hus/boliger hvor du har spotpris, er det ikke gitt at det er det smarteste. Et godt isolert hus holder på varmen, og det er på natta strømmen er billigst - ikke når du står opp mellom klokken 7 og 9, sier han.

Det enkleste er uansett å ta grep om annet strømforbruk enn enn oppvarming. Kvadsheim er ikke overrasket over hva som er de største strømtyvene foruten oppvarming og varmtvann.

Susanne og Glen har sittet i mørket i to uker: – Har gjort alt vi kan for å spare

Lite å få gjort

–Jeg visste at det ligger på omtrent på dette nivået. At for eksempel tørketrommel ligger opp mot en tusenlapp i året, er jo mye. Men det er ikke så mye man får gjort med det i Norge når vi ikke kan tørke klær ute på vinteren, sier Kvadsheim.

– Men det vil kunne utgjøre litt å flytte forbruket til tidspunkt på døgnet det er rimeligst, sier han.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand opplever at de høye strømprisene har ført til en økt bevissthet rundt strømbruk.

Mer bevisst

– Det er positivt at mange nå er blitt mer bevisst hvordan og når vi bruker strøm, men det er vondt å vite at mange nå sliter økonomisk på grunn av de høye strømregningene.

– Jeg håper regjeringens støttepakker vil bidra til å lette noe på dette, men jeg er bekymret for at det fremdeles ikke vil være nok for de som sliter mest, sier Tvetenstrand.

Hun medgir at det er vanskelig å spare for mye strøm, spesielt i månedene vi går inn i nå. Men gode råd er likevel å korte ned på dusjen og å gjøre det som hovedregel at du slukker lyset når du går ut av et rom.

– Og har lavere temperatur i rom du ikke bruker, kan det bidra til at regningen blir lavere spesielt når prisene er så høye som nå.

Gunvor (83) vokste opp uten verken vei eller strøm langt inne i Nordmarka: – Tenkte aldri over at det kunne være annerledes