Selv om hele 19 prosent av Oslos befolkning syns Halloween-feiring er «meningsløst», 44 prosent syns det koster mye penger og 40 prosent kjenner på kjøpepress, i tillegg til klagene over at det er en amerikansk og unorsk markering, vil mange av Oslos beboere både feire og oppleve Halloween.

Tallene vi viser til kommer fra en undersøkelse utført av YouGov for Danske Bank. Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank er ikke overrasket:

– Halloween er kommet for å bli. Samtidig er det er ingen tvil om at Halloween splitter folket. Det ser man tydelig av undersøkelsen Danske Bank har gjort. Du har den delen av Oslos befolkning som elsker Halloween og går all-in, mens du på den andre siden har de som rømmer huset, sier Thea Olsen.

Pågangen har tatt helt av: – Vi har jobbet langt over evne i to måneder nå

Brukt og byttet

Og summene osloborgere kommer til å bruke på den «unorske feiringen», er ikke til å kimse av.

– Oslos befolkning skal bruke 86 millioner kroner på Halloween i år. Det er mye penger! Så det er ganske tydelig at dette er noe som engasjerer mange. For flere, spesielt de med barn, er Halloween blitt en feiring som er tilnærmet umulig å styre unna. Barnehage- og skolebarn snakker om denne feiringen flere uker i forveien, og det arrangeres store fester for både store og små. Da er det vanskelig å være den mammaen eller pappaen som sier nei.

Måtte stå i ellevill kø for å sikre seg halloween-kostyme: – Vi ble litt sjokkert

Olsen, som selv har små barn, vet hva hun snakker om. Når det gjelder kjøpepresset mange føler på, har hun tips til hvordan man kan holde utgiftene nede:

– At Halloween bidrar til kjøpepress er ikke bra. Samtidig har jeg forståelse for at flere synes det er vanskelig å styre unna. Et godt tips må først og fremst være å tenke langsiktig. Har du barn, eller ungdom i hus, så vet du at dette etter all sannsynlighet er en feiring som vil komme år etter år. Litt som med julen: Du bør kjøpe pynt som du kan benytte deg av flere år på rad, sier hun.

– Kostymer er den utgiftsposten som stjeler mest fra lommeboken. Barn og unge skyter fart i høyden, og trolig har de vokst ut fra fjorårets kostyme. Samkjør med naboer, venner og familie. Kanskje man kan bytte kostyme med dem dersom man har barn i forskjellig alder. Å arve eller bytte er økonomisk lurt, og ikke minst godt for miljøet. Alternativt bør du forsøke å kjøpe brukt. Det ligger flere tusen kostymer på Finn.no til en rimelig penge. Trolig er de også kun brukt et par ganger.

– Når det gjelder pynt, kan det være fornuftig tenke på samme måte som mange gjør ved juletider. Du tar julepynt frem og tilbake fra esken i boden, eller loftet. Det samme kan du gjøre med pynt fra Halloween, råder forbrukerøkonomen.

Ikke bare kan man spare penger på kjøpe brukt, eller lage egne kostymer. Det fins også en rekke tilbud i Oslo som er rimelig å delta på, eller enda bedre, gratis

Her er noen av aktivitetene du kan bli med på:

Oslobukta

Lørdag 30. oktober og søndag 31. oktober, mellom klokken 11 og 16, kan barna få ansiktsmaling og gratis kino og popkorn i Oslobukta.

Er du litt eldre, men under 30 år, kan du være med på gratis havkajakk-padling i regi av DNT. Er du DNT-medlem er også opplevelsen gratis, men du må ha våtkort for havkajakk for å bli med.

Er du over 30 år og ikke medlem av DNT må du betale for leie av kajakk, men selve turen er gratis. Våtdrakt får man også låne, og DNT oppfordrer alle til å ta med seg en skummel maske.

Om en mer sporty Halloween-feiring frister, kan du møte opp ved friluftshuset på Sørenga søndag klokken 17.

Midt i byen inviterer Det Gamle Biblioteket barna til en mørk og skummel fest, også på søndag.

De viser tre forestillinger i løpet av dagen. Først ut er «Meg og kammeraten min», for de aller minste. Så er det «Rasmus og verdens beste orkester», før det avsluttes med Det Andre Teatrets Halloween spesial. Første forestilling passer for barn fra fire år og oppover, siste forestilling fra syv år og opp. Billettene koster 150 kroner per forestilling.

«Blir vi hengt ut offentlig om sønnen min kler seg ut som Aladdin?»

Folkemuseet

På andre siden av byen, nærmere bestemt Bygdøy, arrangerer Norsk Folkemuseum Halloweenfest. Hele dagen er det lagt opp til skumle aktiviteter for barn.

Det starter klokken 11 med høytlesning av skumle spøkelseshistorier og laging av gresskarlykter.

Når mørket faller på i 18- tiden blir det 15-års aldersgrense på museet. Da kan man bli med inn i museets avstengte gravkammer eller gå skrekkens sti gjennom mørke tun. Klokken 11 vises filmen «Fritt vilt» i museets Friluftsteater.

Film på Vega

Tilbake i sentrum kan du delta på Salt Art & Musics Halloweenfest. Lørdag 30. oktober er det ekte Halloween-party med kåring av kveldens beste kostyme. Det er gratis inngang og festen kan også friste med drag pop-up.

Vega Scene kan du søndag 31. oktober se filmene «Thelma» og «De uskyldige» fra klokken 17.50. Ønsker du å delta på visningene må du kjøpe billett til filmen, én eller begge. I tillegg vil du i pausen mellom visningene kunne høre på Joachim Trier og Eskil Vogt snakke om skrekkfilm.

Oslofolk rammes hardt av økte strømpriser: Dette gjør du for å spare penger

Unnslapp skjebne som barnebrud – nå er Dunia toppmodell