– Vi sonderer nå ytterligere tiltak, der avliving kan være et reelt alternativ.

Det melder senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet, Nadia Jdaini, i en pressemelding.

I mellomtiden gjentas avstandsanbefalingene og presiseringene om å ikke bade med hvalrossen:

– Vi vil igjen, på det sterkeste anbefale at publikum holder avstand der hvalrossen er observert og ikke bader med den. Det er for en egen sikkert, og med tanke dyrevelferden, sier Jdaini.

Dette skal til for at Freya fjernes

Dyrevelferden er svekket

Fiskeridirektoratet har observert flere potensielt farlige situasjoner på badeplassen Kadettangen denne uken. Det er også observert at personer har kastet gjenstander etter hvalrossen.

Fiskeridirektoratet er i kontinuerlig dialog med veterinær, som vurderer dyrevelferden.

– Dyrevelferden er klart svekket. Hvalrossen får ikke tilstrekkelig med hvile og fagfolkene vi er i dialog med vurderer henne til å være stresset, sier Nadia Jdaini.

Hvalrossen, som har fått kallenavnet «Freya», har denne sommeren oppholdt seg i, og i nærheten av, Oslofjorden. I den senere tiden har den holdt til i Bærum og Asker kommune.

Vil fraråde på det sterkeste

Siri Martinsen i dyrevelferdsorganisasjonen NOAH sier til Avisa Oslo at de vil kontakte fiskeridirektoratet og på det sterkeste fraråde å avlive.

– Det ville virkelig være et nederlag om man avliver et truet dyr fordi folk ikke klarer å ta enkle hensyn og holde seg unna, sier Martinsen.

Martinsen gjentar NOAHs standpunkt fra da Freya først dukket opp i Sør:

– Hvis ikke folk klarer å holde seg unna henne burde vi vurdere en lokal forskrift som rett og slett gir bot om folk oppholder seg for nærme. Man kan fint anmelde og gi bot allerede nå med grunnlag i dyrevelferdsloven, men her hvor det allerede er konkrete anbefalinger med hvor mange meter man skal holde seg unna, vil en midlertidig forskrift understreke alvoret.

– Men det viser seg at enkelte ikke klarer å følge enke anbefalinger, og at det går utover dyrets velferd. Vil det ikke på et tidspunkt være mest humant å avlive?

– Nei. Da må de ut og gi folk bot. De må gjøre noe med de som bryter dyrevelferdsloven. Det er folk som ikke lar henne være i fred som gjør noe galt. Det må få en konsekvens for dem, konsekvensen kan ikke være at Freya skal bøte med sitt liv.

Vi oppdaterer saken.

LES OGSÅ: