Søndag omtalte Avisa Oslo nyheten om at Oslo-mannen og den profilerte islamisten Arfan Bhatti har gått til anmeldelse av Bergen fengsel.

Bakgrunnen er kort fortalt at han mener seg utsatt for vold og tvang da fengselet ville avbilde ham etter at han var pågrepet i en våpensak i 2017 (se faktaboks under).

Politiet i Bergen henla saken mot fengselsbetjentene, en sikkerhetssjef og fengselet som foretak. Saken har vakt stort engasjement i sosiale medier.

– Islamist med rulleblad

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet (Frp) har også klare meninger om saken.

– En islamist med et rulleblad som et langt år får liten sympati av meg. Jeg har aldri før opplevd at Bhatti er mediesky, så jeg trodde ikke han skulle være den som ikke ville la seg fotografere, sier Amundsen til Avisa Oslo.

Fakta Arfan Bhatti

Er født i Oslo i 1977.

Er straffedømt flere ganger, heriblant utpressing, trusler og vold.

Bhatti har i flere år vært del av det islamistiske miljøet på Østlandet og er blant de mest profilerte personene.

Den siste dommen er fra januar 2016, der han ble dømt for vold mot sin daværende ektefelle og to av barna.

Han har også blitt frikjent for flere anklager, heriblant terror.

Bhatti ble på nytt siktet og pågrepet 16. mai 2017, anklaget for brudd på våpenloven. Politiet ville tiltale ham, men saken ble henlagt av Oslo statsadvokatembeter på bevisets stilling. Bhatti har varslet at det kan komme et erstatningssøksmål mot staten i kjølvannet av saken.

Bhatti har to ganger tidligere blitt tilkjent erstatning etter urettmessig straffeforfølgelse. Så sent som i november 2018 ble han tilkjent 120.000 kroner av Oslo tingrett.

Bhatti mener at den tidligere justisministeren tar feil i sine anklager.

– Amundsen er langt unna fakta når han sier jeg har et langt rulleblad. Jeg har fire dommer på 20 år. Men antall henleggelser og frifinnelser er derimot langt som et år. For meg er Amundsen ikke noe annet enn en klovn, sier han til Avisa Oslo.

– Jeg har dessuten ikke oppsøkt mediene på mange år, eller latt meg frivillig fotografere av dem. Hvis Amundsen skal mene noe om meg, må han følge bedre med.

Sist Bhatti ble avbildet av pressen var i 2018 under en rettssak der han saksøkte staten.

– Synd å bruke krefter på ham

Bhatti er også klar på at han vil forfølge saken så langt det går og har klaget politiets henleggelse til statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane.

– Når de har utøvet vold mot meg skal de også straffes. Derfor anmeldte jeg saken. Dette er noe jeg kommer til å forfølge hele veien. Inkludert søksmål, hvis det kommer til det. De utøvet vold og makt mot en forsvarsløs person i håndjern. Det er ikke bra at de går fri. Loven skal være lik for alle, sa islamisten til Avisa Oslo søndag.

LES OGSÅ: Arfan Bhatti lagt i håndjern og tvangsfotografert i fengselet: – De utøvet vold og makt mot en forsvarsløs person

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), som er det overordnede fagorganet til alle fengsler i Norge, og Tilsynsrådet for Kriminalomsorgen, som fører tilsyn med fengsler, har begge konkludert med at Bergen fengsel ikke hadde lov til å gjennomføre fotograferingen av Bhatti ved Tvang.

Frp-toppen Amundsen blir oppgitt når han hører uttalelsene til Oslo-mannen.

– Det er synd at politiet og rettssystemet, dersom saken ender der, må bruke tid og krefter på ham. Men rett skal være rett, han har krav på å anmelde forhold han mener er straffbare og han skal få prøvde saken sin i rettssystemet som alle andre.

– Overrasket over henleggelse

Den profilerte islamisten kommer med følgende stikk tilbake:

– Amundsen går etter person. Faktum her er at et fengsel har brutt loven. Hans uttalelser sier noe kunnskapsnivået.

Søndag uttrykte Bhattis advokat, Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Elden, at han mildt sagt var lite imponert over politiets arbeid.

– Vi er svært overrasket over at politiet henlegger saken. Et fengsel kan ikke bli hørt med at de trodde de hadde lov å utøve grov ulovlig maktbruk mot innsatte. Vi er også svært skeptisk til at dette ble rutinemessig utført ved Bergen fengsel. Andre instanser som har vurdert saken har funnet det klart at fengselet ikke har lov å bruke makt i denne situasjonen, sa han til Avisa Oslo.

– Kunne ikke din klient bare ha samtykket til fotograferingen? Da hadde han unngått at det ble noen sak.

– Fengselet hadde ingen hjemmel til å foreta fotograferingen av ham og var i sin fulle rett å nekte dette. Fengselet har aldri hatt anledning til å utøve makt i disse situasjonene. Det er av vesentlig betydning at Kriminalomsorgen ikke bruker ulovlig makt mot innsatte, sa Heiberg.

Bergen fengsel har opplyst til Avisa Oslo at praksisen med å tvangsfotografere innsatte er opphørt.

Dette skjedde i kjølvannet av Bhatti-saken og etter at KDI sendte en instruks til alle fem regionene i Kriminalomsorgen der de klargjorde at det ikke var lov å bruke tvang.