Det skriver Stortinget i en pressemelding.

I år er det hundre år siden første kvinne, Karen Platou (1879-1950), fikk fast plass som stortingsrepresentant på Stortinget.

Anna Rogstad (1854-1938) var den første kvinnen som tok sete i stortingssalen allerede ti år tidligere, i 1911, som vararepresentant.

I anledning jubileet skal kvinners posisjon i politikken markeres - og Platou og Rogstad er to av dem som skal hedres: Platou med et maleri i Stortinget, og Rogstad med en statue på sokkel på Eidsvolls plass.

− Anna Rogstad var en pionér. Hun kjempet for kvinners stemmerett, og hun banet vei for kvinner som kom etter henne i politikken. Vi står på hennes skuldre. Statuen av henne vil stå svært synlig på den viktigste plassen for politiske markeringer, og der hører hun hjemme, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Markerte seg

Anna Rogstad møtte første gang på Stortinget 17. mars 1911, og var fast vararepresentant mellom 20. februar 1912 til 30. januar 1913.

Nå skal hun hedres med statue på Eidsvolls plass, der det allerede står fem statuer - alle menn. Hun får blant annet selskap av kong Christian Frederik og Henrik Wergeland.

Statuen av Rogstad skal etter planen stå ferdig i 2023.

Portrettet av Platou skal avdukes 11. januar 2022, hundre år etter at hun møtte på Stortinget første gang.

Frist på kvinnedagen

Mandag 15. februar ble konkurransen om hvem som skal lage skulpturen satt i gang.

Det er KORO (kunst i offentlige rom) som er faglig ansvarlig for prosjektet, og som leder gjennomføringen av konkurransen.

Etter en åpen prekvalifisering vil inntil seks kunstnere bli plukket ut til å lage skisser, og blant dem vil det kåres en vinner som får lage skulpturen.

Fristen for å søke er, naturligvis, 8. mars i år.

− Eidsvolls plass er et prominent sted for politiske ytringer og vi synes det er flott at Stortinget markerer kvinners kamp for stemmerett ved å sette opp en skulptur av Anna Rogstad her. Spørsmålet om hvem som er synlig i offentligheten er høyaktuelt og det blir spennende å se hvordan kunstnerne vil svare på et slikt oppdrag nå, sier seniorkurator Trude Schjelderup Iversen i KORO.