– Jeg kan ikke la være å engasjere meg for dette. Det passer ikke inn i det menneske jeg er. Jeg ble født som kriminell i 1966. Da var det altså kriminelt å være homofil mann i Norge. Og her sitter jeg mange år etter, ikke som kriminell, men i en verden der det ytres mye hat mot forskjellige grupper på grunn av blant annet legning. Derfor engasjerer jeg meg.

Det sier kjendisstylisten Jan Thomas. Avisa Oslo møter han på politihuset på Grønland. Han har nettopp vært konferansier under lanseringen av politiets nye kompetansemiljø mot hatkriminalitet.

Siden Oslo-politiet opprettet en egen hatkrimgruppe i 2014 har antall anmeldelser økt fra 69, til 287 saker i 2020. Dette er vold og hatefulle ytringer mot grupper på grunn av etnisitet, religion, seksuell legning, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller nedsatt funksjonsevne.

Og for Jan Thomas har engasjementet blitt personlig.

Slått med jernrør

– Da jeg bodde i USA hadde jeg en kjæreste som ble slått ned i Los Angeles. Han havnet i medisinsk koma i en måned. Det var tre afroamerikanere som hoppet ut av en van og slo han i hodet med et jernrør. Men ingen hadde hørt at de sa noe, så var dette hatkriminalitet? Det var en kriminell handling, det er det ingen tvil om. Men ble han slått ned fordi han var homofil? Siden de gangen, så har dette vært på min radar, sier Jan Thomas.

I 2001 kom han hjem igjen til Norge. Han har hele tiden levd åpent som homofil, og mange har ment mye om ham. Men det var først for ett år siden at han begynte å engasjere seg for den hatkriminaliteten som mange opplever, blant annet på grunn av legning.

Høsten 2020 fikk Jan Thomas nemlig en telefon fra Edvin Eriksen (23). Under fadderuka i fjor, da Eriksen hadde på seg regnbuefarger, ble den homofile 23-åringen konfrontert av fire aggressive menn. En av dem fulgte etter ham på bussen, og skallet han ned. Politiet har tatt ut tiltale på hatkriminalitet. Mannen erkjenner volden, men nekter for at det var på grunn av Eriksens legning.

– Jeg traff Edvin, og fikk høre historien hans. Det førte meg igjen til kontakt med Monica Lillebakken i politiet, for jeg ville vite hvordan de jobbet og hvordan de håndterte hatkrim. Det var starten på det som har blitt et fantastisk fint samarbeid med politiet, sier Jan Thomas.

– Jeg har vært litt naiv

Samarbeidet skjer hovedsakelig på Instagram, der kjendisen deler informasjon og kunnskap med sine rundt 210.000 følgere.

– Jeg må bruke stemmen min og engasjere meg. Følgerne er min utvidede familie. Så hvis alle de kan aktiviseres til å være med på denne felles dugnaden, så er det bra. For vi ønsker oss ikke et samfunn som er fylt med så store mørketall der folk som blir utsatt for hatkrim ikke anmelder. For det er det dette handler om for min del. Folk skal bry seg, og de som blir utsatt for dette skal anmelde, sier han.

– Men dette er jo en helt annen rolle enn hva vi er vant å se deg i. Hva er det som gjør at du engasjerer deg nå?

– Jeg tror kanskje jeg har vært litt naiv. Jeg har tenkt litt sånn, er det nødvendig å marsjere i tog på gay pride og alltids rope ut at jeg er gay. Jeg har aldri skjult hvem jeg er, jeg introduserer meg ikke som en homofil mann, for alle vet jo det. Jeg har nok tenkt at bare ved å være til stede, så gjør jeg en god nok jobb. Men da jeg satte meg inn i arbeidet og hvilke utfordringer politiet har, så endret jeg kurs. Jeg ønsker å være en ambassadør, for arbeidet mot hatkrim er viktig.