I samarbeid med Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet har NRK satt i gang prosjektet «Hele Norge svømmer». Målet er å rette oppmerksomheten mot trygg vannglede i hele landet, og de siste dagene har kanalens plattformer flommet over av nyhetsartikler, videoer og innslag om svømming og svømmeopplæring i Norge. Avisa Oslo har også skrevet flere saker om temaet, i samarbeid med NRK.

Stenger Frognerbadet i flere dager

Lørdag 5. juni går arrangementet «Flytefest» av stabelen, og både på dagtid og kveldstid skal det sendes direkte fra Frognerbadet med innslag fra hele landet.

Det betyr at badet må holde stengt, noe brukerne reagerer kraftig på.

Carsten Holtermann er mosjonssvømmer og flittig bruker av Frognerbadet. Han reagerer på at badet som åpnet for bare to uker siden nå holder stengt torsdag, fredag og lørdag, i tillegg til noen timer på søndag.

– Det er helt parodisk at NRK skal lage et program om at hele Norge svømmer ved å legge beslag på hele Frognerbadet, sier han.

– Unødvendig

Holtermann forteller at han har vært i Frognerbadet tre ganger siden det åpnet i slutten av mai. På grunn av koronarestriksjoner er det begrenset hvor mange som får komme inn av gangen og hver dag er det kamp om plassene.

– Det er helt vilt. Men må bestille tid inne på nettsiden i forkant, og når timene legges ut sitter folk oppe etter midnatt for å sikre seg plass, sier han.

At badet stenger en helg det er meldt knallvær synes han ikke noe om.

– Vi har ikke så mange fine helger i dette landet. Når de bruker den beste tiden på året på noe de kunne teipet i et innendørs basseng i januar synes jeg det er et tupp bak for oslofolk. Det er helt unødvendig, sier han.

NRK: – Tiåringene står i fokus

«Flytefesten», som er årsaken til stengingen, går av stabelen 5. juni og sendes direkte på NRK mellom klokken 13.00 og 14.00 og 19.50–20.50.

Veslemøy Hvidsteen i NRK forklarer til Avisa Oslo at de forstår fortvilelsen til brukerne av badet:

– Grunnen til at vi må stenge disse to dagene er at vi skal ha to direktesendinger, og siden vi ikke kan ha et arrangement må vi gjøre det uten publikum, forteller hun.

Bakgrunnen for arrangementet er at en undersøkelse viser at under halvparten av landets tiåringer klarer de kompetansekravene de skal klare i svømming.

– Det mener vi er så oppsiktsvekkende at det trenger oppmerksomhet, så nå er det tiåringene som står i fokus, sier Hvidsteen.

Det er Bymiljøetaten som drifter Frognerbadet. I en e-post til Avisa Oslo skriver pressekontakt Jacob Kielland Haug at de forstår at folk vil besøke badet i helga.

– Vi forstår at folk ønsker å benytte Frognerbadet og vi er glade for at dette er et populært tilbud. Fra tid til annen er det imidlertid behov for å bruke Frognerbadet til andre positive formål, slik som i dette tilfellet. Vi oppfordrer derfor publikum til å benytte andre badesteder akkurat denne langhelgen og vi minner også om at det til vanlig er begrensninger på hvor mange som kan benytte Frognerbadet av hensyn til smittevern.

For ordens skyld: Avisa Oslo har et redaksjonelt samarbeid med NRK om nyhetsartikler knyttet til Hele Norge Svømmer. Avisa Oslo lager selvstendige nyhetsartikler om temaet basert på innsikt delt av NRK, og har ingenting med sendingen fra Frognerbadet å gjøre.