Fredag ble en av nabokommunene til Oslo, Nordre Follo, stengt ned etter ukontrollert smitte av den britiske og mer smittsomme koronavirusvarianten.

Lørdag ble det innført Dette er de svært inngripende tiltakene i Oslo og i ni andre omkringliggende kommuner.

Blant tiltakene er at alle butikker stenges, med unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også ut januar og alle serveringssteder stenges, med unntak av takeaway. Treningssentre, svømmehaller og lignende er allerede stengt i Oslo.

LES OGSÅ: Dette er de svært inngripende tiltakene i Oslo

– Har aldri vært tryggere å gå til tannlegen

Selv om det er svært inngripende tiltak som settes inn er det fortsatt mulig å få lege- og tannlegehjelp.

– Folk kan trygt gå til tannlegen, det har aldri vært så trygt som det er nå for tiden. Tannhelsetjenesten har alltid hatt godt smittevern, men det ble enda bedre med smittevernrådene vi fikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) i fjor sommer, sier generalsekretær i Den norske tannlegeforening, Morten Harry Rolstad, til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: Byrådet: Skoler og barnehager skal holdes åpne fra mandag

Han understreker at tannlegene, både i privat og offentlig sektor, følger smitterådene nøye.

– Det er helt avgjørende for oss at vi holder smitten unna tannklinikkene. Vi forholder oss også til det Helsedirektoratet sier, og foreløpig har de ikke sagt noe om tannleger. Men vi er selvsagt forberedt på å etterkomme eventuelle pålegg og anbefalinger dersom de kommer.

Blant tiltakene han lister opp er:

  • Færre pasienter på venteværelsene.
  • Begrenset antall pasienter i selve lokalene samtidig.
  • Alle pasienter blir spurt om de er friske og symptomfrie før de kommer til avtalt time.
  • De som oppholder seg på venteværelsene og i fellesområdene har på munnbind dersom ikke sosial avstand kan opprettholdes.
  • Pasientene må skylle munnen med en væske som renser og nøytraliserer virus.

– Tannlegene har på seg hansker, visir og munnbind. En problemstilling med tannbehandling er at det slynges ut aerosol når vi bruker bor og andre roterende instrumenter. Visiret skal nettopp beskytte tannlegen mot dette.

LES OGSÅ: Siren tok turen til polet i Bærum – handlet inn tolv flasker vin

Regjeringen anbefaler alle en-til-en-virksomheter å innføre forsterkede tiltak i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Dersom dette ikke er mulig anbefaler de til og med å redusere eller midlertidig å fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt-kontakt.

– Viktig å oppsøke fastlegen

Rolstad forteller også at alle instrumentene blir renset ekstra grundig mellom hver pasient. Det samme gjelder overflater på benker osv. som kan bli utsatt for aerosolene.

– Tannlegestolen og spyttfontenen blir også renset skikkelig. Det går mer tid på rensing og derfor lengre tid mellom hver pasient som blir behandlet.

VIDEO:

Raymond Johansen hostet flere ganger under pressekonferansen og ble spurt i plenum om han var frisk.

Trenger du legehjelp oppfordrer også Allmennlegeforeningen å ta kontakt med fastlegen din. Du får hjelp.

– Fastlegene har i hele pandemiperioden jobbet mye med smittevern på kontorene sine. Det er fullt mulig å ta kontakt via video eller telefon. Med færre pasienter på legekontoret blir det enklere å behandle de som trenger å være der fysisk, sier nestleder i Allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, til Avisa Oslo.

– Dersom du får symptomer på sykdom er det viktig å oppsøke fastlegen.

LES OGSÅ: Raymond Johansen orienterte om strenge tiltak: – Jeg støtter regjeringen

Ikke møt opp om du har feber

Har du problemer med luftveiene kan du fortsatt søke hjelp.

– Alle kommuner har egne klinikker for dem med luftveissmitte. Kommunene er organisert på en måte som gjør at man skiller personer med luftveissymptomer fra andre.

Halvorsen minner om at personer som har luftveissymptomer eller feber ikke fysisk møter opp hos fastlegen.

– Årsaken til det er at vi så langt det lar seg gjøre ønsker å unngå smitteføring til kontorene og sørger for å løse problemene på en annen måte enn ved fysisk oppmøte, sier nestlederen.

– Legene følger de generelle reglene som gjelder for smittevern i de aktuelle kommunene og sørger for god avstand til pasienten og bruk av munnbind når det er behov for å komme tett på pasienten.