FHI skriver at det foreløpig er rapportert om 75 nye pasienter innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 42, etter 61 og 56 i de to ukene før.

– Det var en liten økning i forrige uke sammenlignet med uka før, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet til NTB.

FHI mener den høye vaksinasjonsdekningen begrenser både smittespredning og i stor grad beskytter de vaksinerte mot alvorlig sykdomsforløp, men at man må følge tett med på antall innleggelser for covid-19 og andre luftveisinfeksjoner framover.

Sist uke var det en økning blant norskfødte som ble innlagt på sykehus, og en økende trend blant personer i aldersgruppen fra 45 år og eldre. Flertallet (54 prosent) av de som ble innlagt, var fullvaksinert.

– Vi går inn i en periode nå der det normalt er en økning i luftveisinfeksjoner, som influensa og RS-virus, og vi følger tett med på totalt antall innleggelser på grunn av luftveisinfeksjoner, sier Vold.

Ikke godt å si årsaken

Totalt er det foreløpig meldt om 4.357 tilfeller i forrige uke. Det er en økning i nye koronatilfeller på 54 prosent fra uka før, og en økning for første gang etter at det har vært nedgang helt siden uke 35. Samtidig har det vært store endringer i myndighetenes teststrategi gjennom høsten, og tallene er derfor ikke helt sammenlignbare.

– Det er ikke godt å si hva som er årsaken til økningen. Det kan ha med at vi går inn i høst- og vintersesongen, det kan være økt kontakthyppighet, det kan være at vi er noe mer sammen innendørs nå, og flere andre ting kan spille inn, sier Vold.

Det var økning i smittetilfellene i alle aldersgrupper og i de fleste fylker. Flest meldte koronatilfeller i forhold til befolkningstallet var det blant barn i barneskolealder (6-12 år), mens smittetilfellene doblet seg blant tenåringer.

Men ifølge FHI-direktøren ser det ikke ut til at utviklingen i 42 vil stoppe, men heller fortsette inn i uke 43 også. Smittetrenden i Norge er stigende, og det siste døgnet er det registrert 1.144 nye koronatilfeller i Norge. Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, og første gang siden 14. september at det er registrert over tusen nye smittede på ett døgn her til lands.

Troms og Finnmark er fylket med høyest smittetrykk.

Robert Steen bekymret for årets influensasesong: – Viktigere å ta vaksinen i år enn noen gang

Skole i Oslo

Også i Oslo legges det merke til at smitten øker. På Persbråten videregående skole har i overkant av 70 elever testet positivt de siste dagene.

Torsdag skal skolen masseteste elevene for å avdekke om det finnes flere smittede.

– Det er ikke noe krav om å teste seg hvis man er syke. Men man blir oppfordret om å teste seg hvis man definert som en «andre nærkontakt». Det vil si personer som har møtt den smittede, men som ikke er en del av husstanden. Nærkontaktene blir ikke kontaktet av smitteteamet, men som regel av personen som er smittet, sier assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker, Jorunn Thaulow.