– Det er en krevende driftssituasjon også ved Lovisenberg sykehus, med stor pågang av pasienter, både covid og andre, samtidig som mange ansatte er syke, i karantene eller har syke barn.

Det sier administrerende direktør Tone Ikdahl ved Lovisenberg sykehus til AO.

Tirsdag besluttet sykehuset å gå i gul beredskap. Ikdahl sier det er spesielt fullt ved sykehusets intensivavdeling, og at de derfor har besluttet å øke beredskapsnivået.

– Det er for å omdisponere nødvendige ressurser for å møte utfordringene, forklarer Ikdahl.

– Hvor alvorlig syke er intensivpasientene?

– Vi har tre på respirator i dag. Det er en mer enn sykehuset normalt har kapasitet til.

På spørsmål om de forventer strengere tiltak på regjeringens varslede pressekonferanse klokken 19, svarer sykehusdirektøren et kontant «ja».

– Hva slags tiltak trenger dere?

– Tiltak som bremser smitten mer, svarer Ikdahl.

Ahus ikke i beredskap

Tirsdag fortalte medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus at de er «svært presset», samt at de diskuterer hvor mye mer de blir nødt til å redusere planlagt aktivitet for å håndtere de akutt syke, inkludert covid-syke.

Sykehusdirektøren ved Diakonhjemmet sykehus beskrev situasjonen på sykehuset som «veldig hektisk». Begge de to sykehusene oppgir å være på grønt beredskapsnivå.

Kommunikasjonsdirektør Dagfinn Aanonsen ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) opplyser tirsdag til AO at de ikke er i beredskap per nå.

– Det gjøres løpende vurderinger i sykehuset av om det er behov for å gå i beredskap ut fra den aktuelle situasjonen, sier han.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren er det imidlertid fremdeles er press på intensivkapasiteten deres.

– Fra august og ut november i år har vi til sammen hatt 365 pasienter innlagt med covid-19, 153 av dem i november, sier han til AO.

Fredag 19. november ble det vedtatt å ta ned to operasjonsstuer på sentraloperasjonen med umiddelbar virkning, for å frigjøre ressurser til styrking av intensivområdet, Det meldte sykehuset på sine egne nettsider.

– Jeg vurderer driften som forsvarlig, men det er ingen tvil om at det er en belastende situasjon våre medarbeidere står i, både de som jobber mye ekstra og de som får andre oppgaver enn de utfører til vanlig, uttalte administrerende direktør Øystein Mæland den gang

Slik er det fortsatt, ifølge Aanonsen. Han tilføyer at Ahus har vært i beredskap tidligere i lange perioder under pandemien, ut fra en vurdering av det som da var situasjonen.

FIKK DU MED DEG DISSE SAKENE?