Det bekrefter foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund Rolf-Andre Oxholm til Avisa Oslo.

Det var NRK som først omtalte saken.

Det har stormet rundt avdelingene, etter at det torsdag forrige uke ble det kjent at 14 av 24 intensivsykepleiere ved torakskirurgisk avdeling på Ullevål har sagt opp stillingene sine.

Mandag ble et forslag, som kunne få flere av sykepleierne til å trekke oppsigelsene sine, behandlet av ledelsen ved sykehuset. Ifølge NRK ble forslaget avvist.

Stor bekymring

Bakgrunnen for konflikten er at ledelsen ved OUS ønsker å etablere en felles avdeling for hjertekirurgi ved sykehuset. Dermed forsvinner avdelingen på Ullevål. Det har de ansatte advart mot.

– Dette er tiltak for som har blitt diskutert tidligere, men som de ansatte har protestert mot. Nå har ledelsen bestemt seg for å gjennomføre likevel. Og da kom oppsigelsene. Disse oppsigelsene har vært varslet, men ledelsen trodde nok ikke det kom til å skje. Det fremstår som om de ble overrasket, og ikke har tatt det på alvor, uttalte Oxholm i forbindelse med oppsigelsene.

De har også vært bekymret for budsjettkuttene som skal gjennomføres ved sykehuset. Det er særlig endringen av turnusen, sommerstengingen av avdelingen og beslutningen om å flytte personale som har fått de ansatte til å reagere.

Det bekreftet avdelingstillitsvalgt Sarah Scott Henriksen i forrige uke.

– Dette er endringer som svekker beredskapen, og det vil man ikke være med på. Det ødelegger en velfungerende avdeling. Dette er en avdeling som driver med livreddende hjelp. Når ledelsen gjør disse endringene, så er vi bekymret for pasientsikkerheten og beredskapen for på hele sykehuset.

– Ledelsen grep ikke anledningen

Forslaget som lå på bordet var en «hybrid» mellom det ledelsen ved klinikken, og OUS-ledelsen ønsket ifølge Oxholm. Forslaget innebar at man videreførte deler av driften. Dette ble avvist

– Dermed står saken der den sto før det. Man stenger avdelingen og flytter folk. Og da er det min forståelse at ingen som kommer til å trekke oppsigelsene sine, sier Oxholm.

– Betyr det at de varslede oppsigelsene vil komme?

– Årsaken til oppsigelsene blir stående, dermed vil fortsatt opp mot 19 sykepleiere slutte.

Dette vil gå kraftig utover kapasiteten til OUS, og ramme hele regionen, mener Oxholm.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at klinikkledelsen ikke ble lytta til, men det er veldig synd. Ledelsen hadde anledningen til å snu det, men den anledningen grep ikke ledelsen.

Klinikkleder Bjørn Bendz opplyser til Avisa Oslo at planlagte Hjerteoperasjoner samles på Rikshospitalet i sommerferien. Lungekirurgi og beredskap ivaretas på Ullevål.

– Oslo universitetssykehus fortsetter arbeidet med å samle hjerteoperasjonene på Rikshospitalet i 2025, slik som vi tidligere har besluttet og kommunisert, bekrefter Bendz.

– Ved at planlagte hjerteoperasjoner skjer på ett sted i sommerferien kan vi samle fagfolk og kompetanse som sikrer god kvalitet, fornuftig ressursbruk og økt forutsigbarhet. Erfaringene fra sommeravviklingen i fjor viste at arbeidsmengden var stor på Rikshospitalet, mindre på Ullevål. Beredskapen på Ullevål, med tilstedeværende kirurger, blir ivaretatt. Hensynet til forsvarlighet er fullt ut ivaretatt, sier Bjørn Bendz, leder av Hjerte-, Lunge- og karklinikken.

Ifølge Bendz ble dette pekt ut som et forbedringspunkt etter evalueringen av sommerferien 2022. Pasientene burde samles og personellet følge med pasientene. Dette har siden da vært diskutert både i lederlinjen og med tillitsvalgte og verneombud.

– Vi har igangsatt formelle prosesser for involvering og medvirkning som skal til for å gjøre de nødvendige endringene i turnus for å få dette til. Vi er lei oss for at en gruppe ansatte har sagt opp. Deres forslag til løsning som er blitt presentert for oss ivaretar imidlertid ikke behovet for å samle fagfolk og kompetanse for gjennomføring av hjerte- og lungekirurgi sommeren 2023. Vi fortsetter derfor med de nødvendige prioriteringene vi har igangsatt.