Det skjer på dagen 50 år etter at Stortinget avkriminaliserte homofili. Straffelovens §213, som forbød sex mellom menn, førte til at 110 menn ble dømt mellom 1902 og 1950.

– Det har slått meg hvor utrolig kort tid 50 år egentlig er. Mange her husker at det skjedde. At vi hadde en tid hvor skeive liv skulle fordømmes og usynliggjøres.

Slik innledet arbeidsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) torsdagens seremoni.

LES OGSÅ politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, sin kommentar om dagen for avkriminaliseringen: «De skvatt av at jeg så dem der. De var ikke ute av skapet ennå»

– Oslo er en mangfoldig by

Leder av Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo, Marit Bjerke, sa i sin appell at regnbuesymbolet er et symbol på trygghet.

– Oslo er de skeives tilfluktsby, det er her mange kommer for å føle tilhørighet og leve frie liv. Mange lurer kanskje på om en regnbueplass vil gjøre noe forskjell? Jeg har kjempet for likeverd i 30 år, og når jeg flyttet til byen som 20-åring ga regnbuesymbolet en beskjed om trygghet. Du fant det riktignok ikke midt i sentrum mellom Slott og Stortinget, men som små merker på legekontor, barer og der du kjøpte bøker. Det ga et signal om et her kunne du være deg selv, sa hun.

Bjerke mener regnbueplassen er enda et symbol på at Oslo er en by hvor vi feirer mangfoldet vårt.

– For når folk kommer til Oslo for å finne sitt fellesskap, og kanskje kjærligheten, skal de være trygg på at byen vår jobber for at du skal føle deg stolt og fri, avsluttet hun.

Slik blir plassen

Regnbueplassen ligger innerst i Spikersuppa, rett nedenfor Nasjonalteateret. Benkene på plassen er malt i regnbuefarger, og etter hvert skal det komme på plass skilt og flaggstang.

At Oslo skulle få en egen regnbueplass ble vedtatt i 2019 av et samlet bystyre. Initiativet kom fra bystyremedlem og leder av Arbeiderpartiets Homonettverk, Jon Reidar Øyan.

– At plassen ble åpnet i dag var helt magisk! Endelig! Det er dager som dette som gjør det veldig gøy å være lokalpolitiker.

Øyan mener symboleffekten i dette er «enorm».

– At folk kan få forbi, se at Oslo er den inkluderende og rause byen. At det er velkommen, at de er anerkjent og akseptert. I dag er jeg utrolig stolt, sier han.

LES OGSÅ: