Ahmed Fawad Ashraf skrev at nasjonalretten er «grå, uinspirert og lukter dårlig». Så begynte kommentarfeltene å koke. På Facebook-sidene til Avisa Oslo og Oslodebatten har det kommet over 1000 kommentarer under innlegget på litt over ett døgn. Noen har også engasjert seg under Instagram-posten.

De aller fleste av kommentarene har vært negative og svært mange klart rasistiske.

Avisa Oslo kontaktet noen av dem. To har stått frem med navn.

– Hei, det er Karina Torberntsson fra Avisa Oslo.

– Hei, svarer Trygve Barfot.

Han er én av dem som har engasjert seg i kommentarfeltene.

(Saken fortsetter under kommentaren)

– Hva mente du med kommentaren?

– Jeg mener at det er bevisst fra deres side å endre mest mulig av våre tradisjoner. Hele Islam er en trussel for Norge, sier Barfot.

– Hvordan vet du at Ashraf er religiøs?

– Det er de aller fleste av de, svarer han.

Slik starter samtalen med Trygve Barfot. Han er én av to som har sagt seg villig til å fortelle hvorfor han reagerte på debattinnlegget til Ashraf.

– Rasismen kommer frem

«Skal fårikålen fortsatt være en nasjonalrett om femti år trenger den å bli jazzet opp og modernisert», skriver Ahmed Fawad Ashraf.

Han foreslår å tilsette chili, buljong og hvitløk.

Noen er enig i dette. Andre uenig. Det synes Ashraf er greit. Men flere går til personangrep, eller mener at Ashraf ikke kan ytre sin mening om fårikål fordi han ikke er etnisk norsk.

– Jeg vil tro noen ser navnet og utseendet mitt og da begynner fordommene å jobbe, og så kommer rasismen frem. Det sies at barn og fulle folk viser hvem de er – vel, legg til folk som skriver i affekt i kommentarfeltet, sier debattredaktøren.

– Forventet du å få slike reaksjoner?

– Jeg visste det ville vekke reaksjoner, men ikke så mye på personangrep, svarer Ashraf.

Må oppføre seg finere

Trygve Barfot mener Ashraf ikke skal kunne si noe stygt om fårikål.

Han kan kommentere egne matretter, ikke nasjonalretten vår. Han skal ikke komme å sette store spørsmålstegn ved den. Det mener jeg er frekt, meget frekt, sier Barfot.

– Kan du utdype?

– De kommer her som flyktninger og får alt opp i nevene. Vi tar godt vare på de, men så skal de dra strikken så langt de bare klarer. Det er ikke bra. Rett og slett, svarer han.

– Jeg er ikke rasist, men jeg mener at de må oppføre seg finere når de kommer til Norge.

Han er ikke alene om sine meninger. Åge Gunnar Ruste sier at folk gjerne kan mene at fårikål er kjedelig, men ønsker ikke å høre noe om det.

– Det hender ofte at jeg har gått ute på kafeer på Grønland. De har lam i curry og ditt og datt, men jeg drar ikke til deres hjemland og sier at det er feil. Jeg holder kjeft og det bør dem gjøre også. Jeg er fryktelig motstander av utlendinger som skal komme å blande seg opp i norske tradisjoner og kultur. Så enkelt er det og jeg våger å si det. For noen år siden, da jeg var yrkesaktiv, hadde jeg sikkert vært mer politisk korrekt, men jeg gidder ikke å holde kjeft lengre, sier Åge Gunnar Ruste.

Saken fortsetter under kommentaren.

– Hvordan vet du at Ashraf har kommet til Norge? At han ikke er født her?

– Nei, dette er ikke spesielt rettet mot ham, men utlendinger som kommer til Norge for å belære oss om at kulturen ikke er bra nok, kan godt finne på noe annet. Det er godt mulig at han er født i Norge, det vet ikke jeg, svarer Ruste.

Ruste håper Ashraf og andre slutter å kritisere norsk kultur. Han mener «at nordmenn er for ydmyke når det kommer til å la utlendinger belære oss». Det gidder ikke han å være med på.

– Jeg skjønner at du vil spørre meg om jeg egentlig er rasist. Det er det som ligger implisitt i spørsmålene dine. Ja, det kan du godt si, for nå prøver de å bruke rasisme om all kritikk og jeg kritiserer alle som vil forsøke å forandre på norsk kultur. Og hvis jeg blir regnet som rasist da, så er jeg det, sier Ruste før han legger til:

– Jeg håper du skjønner at jeg ikke er en person legger alle for hat, men jeg blir litt oppgitt over kritikk av norske tradisjoner.

Kort vei til stygge kommentarer

Ahmed Fawad Ashraf mener at kommentarene viser at det var riktig å skrive debattinnlegget.

– Reaksjonene beviser at det var nødvendig å pirke bort i fårikål-tradisjonene. Nok en gang er veien til stygge kommentarer og «kom deg ut herfra»-rasismen veldig kort, sier debattredaktøren.

– Hvorfor skrev du kommentaren?

– Jeg er glad i mat og blander ofte smaker fra forskjellige kjøkken sammen. Husmannskost er godt, men fårikål er unntaket.

– Når tror du at vi vil komme til et punkt der en person som ser ut som deg, kan få uttale seg om norske tradisjoner, uten å ha etnisitet som fokus?

– Alle burde kunne mene noe om det som er urnorsk uten at det skal utløse så mye motstand. For meg er det en påminnelse om at man skal gjøre det enda mer. Er det ikke det de ville, at vi skal delta i samfunnet? Spise fårikål?

Ashraf har, i tillegg til de offentlige kommentarene under innlegget, fått meldinger i sin innboks. En kvinne som var aktiv i kommentarfeltet sa unnskyld.

Vekker følelser

– Hvordan tror du kommentarfeltet ville være dersom det var en etnisk norsk person som kommenterte noe negativt om fårikålen?

– Fårikålen vekker følelser. Det er en tradisjon, men jeg tror ikke folk ville ha drevet med personangrep på samme måte. Det blir noe større fordi jeg, med mitt utseende, har skrevet det, sier Ashraf.

– Det er smålig å bli truet av et forslag om å fornye fårikålen. Veldig mye mat er i endring hele tiden. Det er klart jeg kan mene noe om det, legger han til.

– Jeg skrev ikke for å provosere

En gjenganger i kommentarfeltet er bruken av «oss» og «dem». Flere som har engasjert seg i kommentarfeltet, slik som Trygve Barfot og Åge Ruste, henvender seg til en hel minoritetsgruppe når de skriver. Ashraf understreker at han kun snakker på vegne av seg selv.

Hva var din reaksjon når du leste kommentarene?

– Jeg har hud og tåler en del, men jeg skrev ikke for å provosere. Det var en slags wakeup-call. Jeg mener fårikålen ville bli bedre hvis man legger til noen ingredienser, det var det jeg ville få frem. Jeg er et menneske og har følelser. Debattstoffet til Oslodebatten er åpent, og du kan lese helt til bunn før du kommenterer, sier Ashraf.

Ønsker en åpen debatt

Nyhetsredaktør i Avisa Oslo, Hanne Taalesen, mener det er viktig med åpen og fri debatt om sakene som blir publisert, men at en del temaer sklir helt ut i kommentarfeltet.

– Fawad skal kunne mene akkurat hva han vil om fårikål, uten at det skal utløse rasistiske hatytringer og det som kan karakteriseres som trusler. Det er totalt uakseptabelt, sier Taalesen.

Hun forteller at ytringsfriheten står sterkt, men at man da må forventet å bli konfrontert med det man mener.

– Som journalist blir jeg nysgjerrig. Hva er det egentlig som får folk til å skrive så hatefulle ting til andre – under fullt navn? Det er grunnen til at vi nå har valgt å oppsøke en del av disse menneskene for å høre nettopp dette. Jeg tror det er viktig å bringe disse tingene ut i lyset og vise å frem hvor ille dette faktisk blir, legger Taalesen til.

Ansvarlig redaktør i Avisa Oslo, Magne Storedal, legger til at rasisme og meningsløst aggressive og nedlatende kommentarer i sum rett og slett utgjør en trussel mot den frie meningsdannelsen.

– Det er derfor vi tar opp det som skjedde i kommentarfeltet til Ashrafs helt harmløse oppgjør med fårikålen på nyhetsplass. Vi er nødt til å påtale den åpenbare rasismen som der har utspilt seg, sier han.