Det fremkommer på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Her varsler fungerende PST-sjef Roger Berg at det nasjonale trusselnivået senkes fra nivå fem – en ekstraordinær trusselsituasjon – til fire, karakterisert som høy trussel.

– Lørdag 25. juni endret PST det nasjonale trusselnivået til nivå fem, det vil si en ekstraordinær trusselsituasjon. Årsaken var en gjennomført terrorhandling i Norge og at vi sto i en uavklart trusselsituasjon. I dette ligger at PST var bekymret for nye følgehandlinger, sier Berg.

Mye informasjon til PST

Trusselnivå fire betyr ifølge PST at flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge.

– Samtidig fremstår situasjonen mindre uavklart. Vi har mer informasjon om hans aktivitet i forkant av angrepet. Dette gjør at vi samlet vurderer terrortrusselnivået til høyt, sier Berg.

Endringer av trusselnivået skyldes to aspekter, forklarer han videre.

– Det første handler om potensielle planlagte følgehandlinger knyttet til selve angrepet. Angrepet har også generert et stort informasjonstilfang til PST. Vi jobber nå med å vurdere denne informasjonen., sier Berg.

Han understreker at PST fremdeles er bekymret for at angrepet i Oslo kan inspirere andre til å gjennomføre terrorhandlinger.

– Vi vet at terror og terrorhendelser i vesten, som vekker mye følelser og får stor oppmerksomhet i offentligheten, kan inspirere personer i Norge til å gjennomføre terrorhandlinger – fra ulike religiøse og politiske overbevisninger, sier PST-sjefen.

Flere mulige mål

For både ekstreme islamister og høyreekstremister er folkerike mål med få sikkerhetstiltak aktuelle mål. Den skeive bevegelsen inngår i disse aktørenes trusselbilde som et symbol på liberale verdier, sier Berg.

– Det gjelder også uniformert politi og forsvarspersonell i det offentlige. I tillegg kan angrep rettes mot religiøse samlingssteder.

Berg forteller videre at PST gjør en fortløpende vurdering av terrortrusselnivået.

– Endringer vil kommuniseres raskt, er budskapet fra PST-sjefen.

Flere hypoteser

At det var nettopp radikal islam som motiverte Zaniar Matapour (43) til å gjennomføre en masseskyting i Oslo sentrum natt til lørdag, er én av Oslo-politiets hovedhypoteser i den pågående etterforskningen.

– Både radikal islamisme og hatkriminalitet er fortsatt relevante hypoteser. Psykiatri er også en hypotese vi ikke kan se bort ifra. Vi er i dialog med rettspsykiatriske sakkyndige som vil få oppnevnt et oppdrag, sier politiadvokat Børge Enoksen til Avisa Oslo etter en pressekonferanse på politihuset onsdag ettermiddag.

– Vi forventer en oppnevning ganske raskt, legger han til.

Mehl vil stille i hastemøte med Oslo-politikerne etter prideavlysningene

Sakkyndig om terrorsiktede i 2021: Strever med egen virkelighetsoppfatning

Tilbake på London Pub: – Her i kjelleren føler jeg meg trygg