ABC står for Alternative Birth Care, og er kjent landet over for sitt fokus på naturlige fødsler. Jordmødrene på enheten har spisskompetanse på nettopp fødsler med naturlig forløp.

De nye planene får flere til å rase. En av dem er komiker og spaltist Sigrid Bonde Tusvik. I en SMS til Avisa Oslo skriver Tusvik at hun mener et offentlig tilbud til alle kvinner som har lyst til å få en oppfølging, burde vært standard og tilbud til alle over hele landet

– Kvinner må rope høyt for så mye i denne verden, det er synd at vi stadig må rope om det samme. Det gjør meg helt matt. I juni 2019 kjempet vi for ABC-klikken. Nå kjempes det på nytt. Alle kvinner hadde født på ABC hvis de så hvor fint det er der og hvor flinke jordmødrene er, skriver Tusvik.

Det var Aftenposten som omtalte denne nyheten først.

Frykter standardisert fødetilbud

Annette Helk, verneombud og jordmor ved ABC-enheten, sier de har fått flere reaksjoner etter at nyheten har blitt kjent.

– Vi føler at resten av staben på fødeavdelingen på sykehuset støtter oss, sier Helk til Avisa Oslo.

Ifølge Helk er de foreløpige planene for det nye fødeavdelingen et standardisert fødetilbud.

– Fødeavdelingen blir en 200 meter lang korridor. Det er to rom satt av til ABC-metoden. Disse vil også bli inkludert i vanlig drift, dersom det er mangel på plasser.

ABC-enheten består i dag av 18 jordmødre. Per i dag er det tre fødestuer og syv barselrom i enheten.

– Vi tar inn rundt 750 fødende i året. Vi er en liten enhet der fødende blir sett og hørt. Alle jordmødre kjenner til hvilke problemstillinger kvinnene går gjennom.

I tillegg til å jobbe som jordmor, driver Helk Gaia-gruppen ved Ullevål sykehus, det er et jordmorstyrt tilbud for kvinner med fødselsangst.

– Her etterlyser kvinner mer individuell behandling, og ikke ønsker å være en del av et standardisert fødetilbud. Det er et tegn på at de vil bli sett og hørt, sier Helk.

Avviser kritikken

Avdelingsleder på Fødeavdelingen ved OUS, Miriam Nyberg, påpeker at dagens ABC-tilbud kun er rettet mot 5 prosent av de fødende.

– Med nye sykehusbygg vil alle få tilgang til en fødsel som er tilpasset deres behov. Alle rom er tilrettelagt for naturlig fødsel, altså ABC, samtidig er det tilgang til medisinsk behandling for fødende som måtte trenge det, sier Nyberg.

Nyberg sier at fødende på dagens OUS blir flyttet rundt, fra mottaksrom, til fødestue og til barselavdeling eller barselhotell. Nå ønsker de heller at helsepersonellet skal forflytte seg.

– Fødeavdelingen ved Nye OUS vil fortsatt tilby jordmorstyrt fødsel til de som ønsker det. På fødestuene vil man kunne gjennomføre en fysiologisk/naturlig fødsel eller en vannfødsel. Fødestuene vil derimot også være utstyrt for å kunne gi medisinsk smertelindring eller for å gjennomføre nødvendige tiltak om det skulle bli nødvendig, sier avdelingslederen.

Opprør på sosiale medier

Julie Valsø, som skriver om mammalivet på Instagram, og selv fødte sitt andre barn på ABC-klinikken, skriver i et innlegg at personalet på ABC sitter på kompetanse som er sårt tiltrengt.

– De reddet meg gjennom det som kunne vært enda en traumatisk opplevelse (etter første fødsel, red.anm.). Hvor mange kvinner og fødende må rope om hjelp før noen gidder å høre egentlig?

Valsø skriver at hun mener det er avgjørende både helsemessig og økonomisk at samfunnet tar godt vare på fødende kvinner, og at ABC-klinikken er et viktig tilbud for mange.

– Hvor mange skal gå i tog, kjempe og skrive saker før vi kan få beholde tiltak som faktisk fungerer?

I et innlegg i Oslodebatten publisert lørdag 19. februar, skriver Jenny Ellegård at «tryggheten og oppfølgingen det legges til rette for på ABC-enheten» var svært viktig da hun fødte sitt første barn for en måneds tid siden.

– Effektivisering i de fleste tilfeller, og spesielt når det kommer til noe så viktig og grunnleggende som fødselsomsorg, er rett og slett en jævlig dårlig økonomisk investering i det lange løpet, skriver Ellegård i innlegget.

– Hårreisende

Aïda Leistad Thomassen, leder i Barselopprøret, sier de er opprørte over beslutningen.

– Vi synes planene til OUS er helt hårreisende. ABC er det eneste tilbudet som tilbyr kvinner i Oslo kontinuitet knyttet til svangerskap, fødsel og barseltid.

Hun viser til at kvinnene møter de personene som skal ta vare på dem under fødselen i et tidlig stadiet.

– Her har man møtt jordmødre mens du er gravid, dermed føder man ikke med fremmede, som de fleste gjør. I tillegg viser forskning at det er tryggere for friske kvinner å føde på et jordmorstyrt enhet, slik som ABC.

Barselopprøret kommer til å skape opprør for å bevare ABC.

– Det er ikke bare oss. Det er mange som er med oss. I morgen kommer det et opprop for å bevare ABC-enheten.

Ammehjelpen, BirthRights Norge, Barselopprøret, Bunadsgeriljaen, Femihelse, Fødselsfestivalen, Landsforeningen 1001 dager og Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter er blant organisasjonene som støtter opp oppropet. I tillegg til flere andre profilerte enkeltpersoner, sier Leistad Thomassen.

– Kommer våre brukere til gode

Miriam Nyberg ved OUS sier det er vanskelig å rekruttere jordmødre til fødeavdelingene i Norge.

– Vi vet ikke hvordan tilgangen på jordmødre blir i 2030, men ved å planlegge med fleksibilitet legger vi til rette for optimal anvendelse av fødeavdelingens kompetanse. Dette kommer alle våre brukere til gode, sier Nyberg.

LES OGSÅ: