– Bør vi være stolte over at Oslo er en by som tilrettelegger samtaler, sånn som med Taliban?

– Det mener jeg. Oslo er en fredsby, og det at fredsprisen deles ut i Oslo rådhus og at vi har de tradisjonene vi har, gjennom tilrettelegging for diplomatiske møter, er noe vi kan være stolte av. Noen ganger er det også helt sikkert mange som ser på det som mer kontroversielt enn vi gjør, ettersom vi deltar i ulike krigsoperasjoner, men jeg mener Oslo skal være stolt av å være et sted der man kan tilrettelegge for sånt, sier Raymond Johansen til Avisa Oslo.

23. til 25. januar var en utsending fra Taliban – den brutale, islamistiske bevegelsen som har tatt kontrollen i Afghanistan – i Oslo for å forhandle med aktivister og diplomater.

Møtet har ført til en rekke reaksjoner fra flere miljøer. Byrådslederen mener imidlertid det var riktig å invitere til samtaler, gitt den humanitære situasjonen i Afghanistan.

– Oslo er jo en by med 220 nasjonaliteter, der mange har afghansk bakgrunn. Jeg har jo også hatt kontakt med noen av moskeene der medlemmene hovedsakelig har bakgrunn fra Afghanistan. Her er det mange ulike oppfatninger, mange har flyktet fra taliban, og at mange oppfatter det som krevende er selvfølgelig, sier han, og legger til:

– Samtidig ser de fleste at situasjonen i Afghanistan er preget av en enorm humanitær katastrofe, og at det er nødvendig å prate sammen, for å sørge for at innbyggerne får den hjelpen de trenger.

Les politisk redaktør Eirik Mosveens kommentar – Terrorister som soler seg på Oslos tak

– Smålig og rart

Noe av kritikken som har oppstått, går på at Norge blant annet betalte for privatfly for å frakte Taliban-delegasjonen til Norge. Dette blir uviktig i det store bildet, mener Johansen.

– Norge har brukt milliarder av kroner i Afghanistan over flere år, så dette er ikke noe særlig med penger. Om det kan bidra til at man får inn humanitær hjelp, blir det smålig og rart å rette kritikk mot pengebruken.

Han tror ikke dette har blitt opplevd som en gratis luksustur fra Taliban sin side.

– Jeg regner med at det er av hensyn til sikkerhet og andre ting at man bruker privatfly, jeg tror i hvert fall ikke det er på grunn av luksusen i det. Det blir en litt rar diskusjon der man ikke helt ser perspektivet. Og målt opp mot de enorme lidelsene som nå er i Afghanistan, er det absolutt verdt det.

Har selv vært i Afghanistan

Johansen har selv, som generalsekretær i flyktninghjelpen og som statssekretær i Utenriksdepartementet, vært i Afghanistan flere ganger.

– Det er et hardt prøvet folk, og krigføringa har satt veldig dype spor, også den operasjonen som vi har deltatt i. Den humanitære bistanden vi har hatt er blant de mest vellykkede man har gjort. Det er selvfølgelig krevende å ha sånne møter, men det var helt nødvendig å ha dialog sammen med de som nå har makta, selv om vi skulle ønske at de ikke hadde det.

Han vil imidlertid ikke underspille følelsene som vekkes av at det talibanske regimet blir invitert til Norge.

– Samtidig forstår jeg veldig godt at mange føler det er vanskelig. Nå får vi se i ukene og månedene fremover om vi greier å få inn humanitær bistand, og om det blir kanalisert gjennom hjelpeorganisasjonene fremover.

Han ser heller ikke bort fra at Taliban selv er godt fornøyd med å bli tatt alvorlig som makthavere i Afghanistan.

– Det at Taliban tar dette som en diplomatisk seier, må man kunne ta høyde for at de gjør, men jeg tror likevel viktigheten av å få inn bistand til en meget hardt prøvet befolkning er viktig.

«Du fortjener ikke å leve»: Nikita får rasistiske hatmeldinger for å snakke om rullestolutfordringer