Fredag stengte UDI flyktningemottaket på Furuset ved Nedre Kalbakkvei, driftet av Hero, etter at det ble påpekt flere avvik. Alle flyktningene ble sendt til Økern torg, hvor det er satt opp brakkerigger for å huse 106 flyktninger.

Nå reagerer lokalpolitiker Jon Sandven (R) på at flyktningene flyttes inn i nok en brakkerigg.

– Brakkeriggene på Økern er sikkert bedre enn mottaket som ble stengt, men det er mange forhold her som er ugreie, sier han.

– Idiotisk plassering

Sandven, som bor bare et steinkast unna mottaket som ble stengt fredag, sier at han ikke er overrasket over UDIs beslutning.

Mottaket som ble stengt lå mellom Nedre Kalbakkvei og Eilert Smiths vei ved Furuset.

– Det er en helt idiotisk plassering. Det er ikke særlig trivelig på Økern, men disse lå midt i et industriområde med støy og arbeid rundt. Det er langt å gå til butikken. Det er klart at brakkeriggene på Økern er et bedre alternativ, men jeg synes det er merkelig at flyktningene skal plasseres i brakker når det det står et tomt mottak med bedre plass og bedre fasiliteter rett ved, sier Sandven.

Bydelsutvalget i bydel Bjerke har tidligere stilt spørsmål rundt etableringen av brakkeriggen på Økern. Torsdag kom det frem at også administrasjonen er kritiske til fasilitetene.

– Administrasjonen skal tilby helsetjenester til flyktningene, men er kritiske til fasilitetene de har blitt tilbudt på Økern. På møtet torsdag, la de frem at et muntlig innlegg hvor de påpekte at det ikke var ordentlige fasiliteter der, sier Sandven.

Dette bekrefter avdelingsdirektør for velferd Alexander Standal Bergli:

– Vi fikk først tilgang til mottaket fredag forrige uke, og startet å levere helsetjenester til beboerne mandag. Bydelen var da usikre på hvilke helsefasiliteter mottaket hadde, skriver Bergli i en mail til Avisa Oslo.

Han forteller videre at bydelen har fått tilbud om en container og et letthus til helse på selve mottaket.

– Erfaringene vi har gjort oss den siste uken viser at dette ikke er nok i lengden. Vi er i dialog med både eier av bygget og driftsoperatør Hero, samtidig som vi undersøker andre muligheter som kan være aktuelle, blant annet i bygget som huser bydelsadministrasjonen like i nærheten av mottaket.

Han presiserer at de vil ha helsepersonell på stedet uansett hvilket alternativ det ender opp med, men at det kan være at enkelte tjenester, som for eksempel lege, og kontorplasser blir flyttet fra mottaket til annen lokasjon.

Saken fortsetter under bildet.

Vil ta i bruk Refstad

Sandven peker på flere lokaler i bydelen som egner seg bedre enn dagens brakkerigger. Blant annet peker han på Refstad ankomst- og transittmottak og Ammerudhjemmet som alternativ innkvartering.

Dagens brakkerigg ligger like ved Refstad ankomst- og transittmottak som har huset flyktninger i 20 år.

– Brakkene som er satt opp på Økern ligger bare noen hundre meter fra Refstad transittmottak. Det ligger ganske ålreit til i et rolig boligområde, og har ikke vært i bruk siden det ble lagt ned for halvannet år siden. Nå lurer vi innmari på hvorfor det ikke tas i bruk, sier Sandven og legger til:

– Det virker helt meningsløst å plassere flyktningene midt på den åpne plassen på Økern Torg. I avtalen mellom UDI og Hero står det at det skal være mulighet for avslapping og lek, og det syns jeg ikke at det er her. I tillegg er det mye skrot i området. Hero har lovet å rydde opp og at det skal gjøres triveligere, men foreløpig så har det ikke skjedd.

Et samfunnsansvar

Det er Statsbygg som eier Refstad, og bygningsmassen er inkludert i planene for utvidelsen og utbyggeplanene til Helse Sør-Øst. Nå spør Sandven om det er salgsprosessen som er bakgrunnen for at Refstad ikke tas i bruk.

– Dette er en prosess som begynte i fjor, men som har stoppet litt opp. Det er uansett ting som ligger langt frem i tid, og som ikke burde styre dagens bruk. Som en statlig virksomhet, så har Statsbygg et samfunnsansvar. Da forstår jeg faktisk ikke at ingen i ledelsen i Statsbygg tilbød å stille Refstad til disposisjon når Norge skulle ta i mot flyktninger, sier han.

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier at det ikke stemmer at Refstad ikke har blitt stilt til disposisjon.

– Det er ikke sånn at vi ikke har tilbudt Refstad som et mottak, men det stemmer som Sandven sier at det er en salgsprosess. Derfor har man måttet avvente avklaring fra Helse Sør-Øst om det er greit å ta i bruk Refstad. Slik jeg har forstått det, har ikke denne avklaringen kommet ennå, sier Njaa Aschim.

Hun understreker at Statsbygg er innstilt for å stille de tomme byggene de har til disposisjon for mottak og innkvartering av flyktninger:

– Det er opp til UDI hvilke behov de har, men vi er selvsagt åpne for å bruke våre bygg og det har vi formidlet, sier hun.

I en SMS til Avisa Oslo lørdag ettermiddag skriver Ingeborg Grimsmo i UDI at det er driftsoperatørene som må inngå leieavtaler med lokalene som skal benyttes til mottak og innkvarteringer.

– Anskaffelse av mottak skjer gjennom anbudsrunder. Det kan være kommunen, en hjelpeorganisasjon eller en privat aktør som tilbyr tjenesten. Med andre ord må vi ha en driftsoperatør for å ta i bruk Refstad. Det kan bli aktuelt etter hvert, skriver Grimsmo.

Flere avvik på Heros asylmottak: UDI vil ikke sende flyktninger til mottaket på Rommen

Her skal mer enn 160 flyktninger bo i brakkerigger