Fra høsten 2019 og frem til september 2020 skal en 44 år gammel mann ifølge påtalemyndigheten ha voldtatt en kvinne (50) en rekke ganger, og også utøvd vold mot henne.

Mannen var tiltalt for å ha slått kvinnen mot kroppen og hodet, tatt kveletak på henne, bendt fingrene og armene hennes, klemt kjeven/haken hennes, spyttet henne i ansiktet, bitt og lugget henne.

Voldtektene skal ifølge tiltalen ha skjedd flere steder i Oslo, der han blant annet skal ha holdt henne fast selv om hun sa nei. Han var i tillegg tiltalt for å ha truet henne, både over meldinger men også med at han skal ha holdt en kniv mot halsen hennes.

Men tingretten fant ikke at det var gode nok bevis for å dømme mannen for verken vold, trusler eller voldtekt. Nå er han dømt til 120 dagers fengsel for brudd på besøksforbudet han hadde mot kvinnen.

– Han er lettet

I dommen kommer det frem at de to involverte har vært kjærester, men at forholdet har vært turbulent og preget av sjalusi.

Avisa Oslo har ikke fått tak i aktor i saken, statsadvokat Erik Førde, og det er derfor ikke kjent om påtalemyndigheten vil anke dommen. Opprinnelig la Førde ned påstand om åtte års fengsel for mannen.

Han har allerede sittet 376 dager i varetekt.

– Han er lettet over resultatet, særlig når når påstanden var åtte år - selv om det er som forventet, sier mannens advokat, Vegard Aaløkken til Avisa Oslo.

Videre sier han at de ennå ikke har tatt stilling til om det vil bli søkt om erstatning på vegne av hans klient.

– Men det blir helt opplagt vurdert å søke erstatning med tanke på den oversoningen han har hatt, sier Aaløkken.

Rokket ved troverdigheten

I prosedyren ga aktor uttrykk for at troverdigheten til fornærmede har blitt rokket ved gjennom hovedforhandlingen, da hun har brukt uhensiktsmessige eller rare strategier som lydopptak, hatt kontakt med tiltalte på tross av besøksforbud og at hun har løyet.

Førde argumenterte for at fornærmede er en skadet kvinne etter å ha vært i flere voldelige relasjoner, og ba retten om å huske på det når hun «i sin jakt på sannheter, selv har brukt usannheter».

Mens kvinnen i retten tegnet et bilde av kjæresteforholdet som et mishandlingsregime der hun var den svake part, så hevdet mannen at all seksuell aktivitet mellom dem har vært frivillig - og nektet videre straffskyld for vold og trusler. Han innrømte derimot å ha brutt besøksforbudet. Retten valgte å la tvilen komme tiltalte til gode, og i dommen oppsummeres saken slik:

«I denne saken er det bevis som klart trekker i retning av at tiltalte har utsatt fornærmede for kroppskrenkelser, voldtekter og trusler. På den annen side er det en rekke momenter som gir grunn til betydelig tvil om hva som var det riktige hendelsesforløpet, og hva tiltalte og fornærmede tenkte og forsto, i de aktuelle situasjonene».

Tidligere fastlege dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha dopet ned og voldtatt pasient

Dro på nachspiel med sjefen. Men da hun våknet lå han ved siden av henne uten bukse. Nå er mannen (39) dømt for voldtekt

Mor tiltalt: Skal ha slått, sparket, lugget og slengt datteren i veggen gjennom ni år