Karaktergrensene for videregående skoler er klart. Se hele oversikten over alle linjene og skolene lenger ned i saken.

Gjennomsnittet blant alle som søkte studiespesialiserende på Elvebakken vgs. ligger i år på 56,8 studiepoeng. Nydalen ligger hakk i hæl med et snitt på 55,3 for studiespesialisering.

Elevene med lavest snitt som kom inn på studiespesialiserende på Elvebakken og Nydalen ved første inntaksrunde i år er henholdsvis 53,6 og 52,6.

Ullern ligger på tredjeplass med et snitt på 53,8 for å komme inn på studiespesialisering.

Samtidig fortsetter sentrumsskolene å være noen de mest populære. Både Edvard Munch, Foss, Oslo Katedralskole ruver høyt på listen over gjennomsnittlig karakter.

Nederst på listen, og dermed skolene det er lettest å komme inn på, er Ulsrud, Stovner, Bjørnholt og Hersleb.

Skole/Programområde Studiespes.
Blindern 48,2
Edvard Munch 52,3
Elvebakken 56,8
Fyrstikkalleen 47,6
Foss 51,9
Hartvig Nissen 45,9
Hellerud 40,0
Hersleb 35,5
Holtet
Kongshavn 43,1
Kuben 45,7
Lambertseter 49,0
Bjerke 44,1
Nydalen 55,3
Handels 45,6
Katta 53,8
Etterstad
Persbråten 41,4
Stovner 33,8
Bjørnholt 34,4
Ullern 53,8
Ulsrud 33,3
Valle Hovin 51,1
Vika 48,9
Gjennomsnitt 46,6

Se hele oversikten over skolene lenger ned i saken.

– Hermetisk lukket for alle som har under 5 i snitt

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), gratulerer alle ungdommer som nå har fått plass på videregående skole:

– Disse tallene viser igjen at et knippe skoler har veldig høyt snitt, samtidig som andre ikke har karakterkrav for å komme inn. Det gjør at de mest populære skolene fremdeles er hermetisk lukket for alle som har under 5 i snitt, skriver Eidsvoll i en kommentar til Avisa Oslo.

I et debattinnlegg til Avisa Oslos Oslodebatten, beskriver Eidsvoll det samme fenomenet, der hun mener at «elever i Oslo ikke bokser i samme vektklasse.»

Videre sier Eidsvoll at tallene viser hvor viktig det er at byrådet jobber videre med en ny inntaksmodell for videregående skole:

– Den nye modellen vi vurderer vil gjøre at alle elever har mulighet til å komme inn på alle skoler.

Flere har søkt yrkesfag

Ifølge de nye tallene, har flere søkt seg til yrkesfag i år enn i fjor. Det mest populære yrkesfaglige utdanningsprogrammet er helse- og oppvekstfag, elektro og datateknologi og bygg- og anleggsteknikk.

– Det er fantastisk at vi igjen ser en økning i antallet søkere til yrkesfag. Det er en viktig politisk satsing for det rødgrønne byrådet, og det er gledelig å se at trenden med at flere velger yrkesfag fortsetter. Oslo er avhengig av flere dyktige fagarbeidere i årene som kommer, og jeg er glad for at mange unge har valgt denne veien, skriver Eidsvoll videre til Avisa Oslo.

Vanlig Vg1 studiespesialisering har 59 færre søkere enn i fjor.

Fellesinntaket til de videregående skolene i Oslo omfatter i år nesten 300 flere plasser, mot nesten 19 000 plasser i fjor.

Det er i år 211 søkere fra Oslo som ennå ikke har fått tildelt skoleplass, og som tilhører gruppen ungdom med rett til videregående opplæring, mot 236 i fjor. Tallet omfatter både Vg1, Vg2 og Vg3.