I over 20 år var Natthjemmet på St. Hanshaugen et trygt tilholdssted for kvinner i det aktive rus- og prostitusjonsmiljøet. Et sted der folk kunne sove ut, spise litt og ha noen å prate med.

Cecilie Lyngby, leder for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), var selv frivillig der. Hun erfarer at brukermønsteret forandret seg gjennom årene, og at den faste, gamle gjengen etterhvert ble mindre. I høst ble selve hjemmet lagt ned.

Lyngby er imidlertid sikker på at behovet for et sted å komme inn i vinterkulden fortsatt er der. Foran onsdagens bystyremøte har hun fremmet et forslag om å gjenåpne Natthjemmets dører i jula, som et akutt tilbud for folk på gata som trenger det.

Deretter ber FNB-politikeren om at kommunen vurderer et lavterskeltilbud nærmere sentrum.

Cecilie topper FNBs stortingsliste: – Overveldende

Rapport bekymrer

– Det er mange flere som bor på gaten enn folk er klar over. De trenger et sted å gå til – uten at en må gjennom en masse byråkrati, sier Lyngby til Avisa Oslo.

En ny Røde kors-rapport om situasjonen til barn og unge uten fast hjem bekymrer henne særlig.

«Rapporten avdekker at Norge dessverre ikke klarer å gi et godt nok tilbud til barn og unge med boligproblemer. Hjelperne gjør en kjempeinnsats, men det jobbes ikke systematisk nok. Det gjør at flere havner utenfor, og noen må sove på gata eller ty til svært dårlige alternativ», heter det blant annet i rapporten.

De vet ikke hvor de skal sove neste natt: Slik lever barna som ikke har et sted å bo

Lyngby, som sitter i bystyret og helse- og sosialkomiteen, synes denne konklusjonen er «utrolig trist».

Hun håper at en Natthjemmet-gjenåpning i jula kan hjelpe til med det akutte behovet der ute, og ser for seg at kommunen kan sette opp vegger i andre etasje, og på den måte gi et mer tilpasset tilbud for unge mennesker i nød.

– Bør være rusfrie tilbud

Avisa Oslo har tatt kontakt med Oslo Røde Kors angående behovet for et lavterskeltilbud til bostedsløse barn og unge i hovedstaden.

Daglig leder Elin Holmedal sier at det offentlige må ha et tilbud for disse.

– Dette bør være rusfrie tilbud med trygge voksne til stede som følger opp de som bor der.

Holmedal sier at Røde Kors sin rolle som humanitær organisasjon, er å avdekke en mangel som de har sett gjennom sine tilbud og analyser.

– Vi mener det er veldig bra og nødvendig at politikere i Oslo løfter denne problemstillingen for å beskytte en gruppe som er spesielt sårbare. På den måten kan de bidra til at barn og unge i hovedstaden får en tryggere oppvekst, avslutter Holmedal.

Ikke behandlet av gruppene

Maren Rismyhr sitter i helse- og sosialkomiteen for Rødt.

Hun er klar på at det mangler tilbud for folk som bor ute på gata i Oslo, og påpeker at Rødt både i årets og tidligere Oslo-budsjetter har styrket det tilbudet som finnes.

Når det gjelder forslaget fra FNB, kommer det tett opp til onsdagens bystyremøte. Dermed er det ikke behandlet av Rødts gruppe eller de andre partiene i bystyret.

– Jeg kan ikke ta stilling til det her og nå, sier Maren Rismyhr.

Oslo kommune boikotter Wizz Air

Enighet om budsjettet i Oslo

Raseri etter Rødts Lan-redning: – Et stort skuespill