– Vi har laget dette rommet fordi vi ønsker å hedre Benjamin Hermansen, sier Nisrin Maktabi Barkouki, seksjonsleder for Deichman Holmlia i en pressemelding.

Det var 26. januar 2001 at 15 år gamle Benjamin Hermansen ble brutalt knivdrept på Åsbråten på Holmlia i et rasistisk motivert drap. Fredag klokken 15 åpner Benjaminrommet på Deichman Holmlia.

– Dette skal være et sted hvor folk – og spesielt bydelens unge – skal kunne finne ro, opplysning og ettertanke, sier Nisrin Maktabi Barkouki, seksjonsleder for Deichman Holmlia.

Antirasisme, representasjon og flerkultur

Lokal ungdom har vært involvert i utformingen av rommet, og har kommet med innspill i hvordan det er pusset opp og møblert.

– Benjaminrommet vil være et formidlingsrom for ungdom i biblioteket. Det vil være et utgangspunkt for samtaler og aktiviteter knyttet til antirasisme, inkludering og samfunnsengasjement, sier Barkouki.

Les også

Slik hedrer vi Benjamins minne

En egen boksamling kalt «Benjaminsamlingen» vil være å finne her, som «først og fremst rettet mot ungdom og tar for seg temaer som antirasisme, representasjon og flerkultur», heter det i pressemeldingen.

Benjamin Hermansens minnefond støtter prosjektet, og forfatter bak boken «Brorskapet – en historie om drapet på Benjamin Hermansen» Anne Bitsch har meldt at hun vil donere deler av salgsinntektene til aktiviteter i Benjaminrommet.

Glemmer aldri

På åpningsarrangementet fredag vil kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) og representanter fra Benjamin Hermansens minnefond og ungdomsrådet på Søndre Nordstrand ha en samtale, ledet av leder Nisrin Maktabi Barkouki.

– Jeg er veldig glad for at vi får et eget Benjaminrom her på Deichman Holmlia. Det er viktig at vi aldri glemmer han, og det er viktig at vi aldri glemmer den rasismen som førte til at han ble drept. Vi har dessverre sett at dette er noe som skjer igjen og igjen, selv om vi lover hverandre å kjempe imot, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal og legger til:

– Jeg håper dette rommet kan være et samlingspunkt for de unge som skal kjempe denne kampen i fremtiden, og at det kan gi dem styrke å kjenne på at vi er mange som står sammen med dem.

Les også

Glem ikke 26.01.2001

Styrker tilbudet

I pressemeldingen kommer det også frem at det bibliotektilbudet på Holmlia og Mortensrud er planlagt styrket de neste årene.

– Bibliotekene har en enorm betydning som inkluderende møteplass der man kan finne seg selv og se at mulighetene man har er mange flere enn det man kanskje tror, sier Gamal.

Oslos nye varaordfører Abdullah Alsabeehg (A) er vokst opp på Holmlia. Han sier han husker at biblioteket var en «viktig leverandør av kunnskap om rasisme og hvordan vi kan bekjempe den» etter drapet på Benjamin.

– Det er viktig at biblioteket som samlingssted og kunnskapsformidler forsterker det arbeidet. For kampen mot rasisme er også en kamp mot konspirasjonsteorier og falske fremstillinger. Og så må vi aldri glemme Benjamin, sier han til AO.

Kjenner du disse to guttene? Da vil Marius ha kontakt med deg!

Politiet har videoovervåking fra området ved Benjamin-minnesmerket