I et innlegg på Facebook skriver dokumentarist Marius Lie at han skal lage dokumentar om drapet på 15 år Gamle Benjamin Hermansen på Holmlia i januar 2001.

Vedlagt ligger to bilder fra NRKs nyhetssending fra fakkeltoget i Oslo sentrum 1. februar. Han etterlyser de tre barna som er på bildene, Helene (9) og to ukjente gutter.

– Jeg har fått tak i Helene etter ta jeg la ut innlegget, men de to guttene vil jeg gjerne snakke med, sier han når han snakker med Avisa Oslo på telefonen.

Viktig hendelse

I år er det 20 år siden det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen, 26. januar 2001.

Marius Lie forteller at han har kvernet på ideen om en dokumentar om hendelsen i flere år og at det er noen måneder siden han startet arbeidet.

– Hvorfor vil du lage dokumentar om Benjamin Hermansen?

– Jeg har lenge hatt lyst til å fortelle denne historien, fordi jeg mener den er så viktig. Den tar sikte på å fortelle historien om Benjamin, men også se de lange linjene frem til i dag. Dette er en tematikk som dessverre er like aktuell i dag. Black Lives Matters, George Floyd og organisasjoner på ytre høyre er ting vi omgir oss med den dag i dag. I tillegg er det viktig for meg og mange andre å ikke glemme hva som skjedde i 2001. Det er jo mantraet i Benjamin Hermansens minnefond, sier Lie.

I fakkeltog

Selv var han 21 år gammel og på vei inn i TV-bransjen da drapet skjedde på Holmlia. Han forteller at han husker hvor hardt det gikk inn på alle, og at man brått ble voksen og klar over hvilke grupperinger som fantes i samfunnet.

– Nå vil jeg snakke med folk om hvordan dette har påvirket dem etterpå, sier Lie.

Fakkeltoget noen dager etter drapet samlet 40.000 mennesker. Blant dem var altså Helene, som var ni år den gangen, og de to guttene på bildet fra NRK.

– Jeg saumfarte sendingene NRK hadde den gang, og kom over en reportasje der reporter Atle Bjurstrøm var ute og snakket med folk, blant andre disse to guttene. Som unge gutter valgte de å ta et aktivt valg, om å stå med fakkel mot et samfunn de ikke ville vokse opp i. Jeg er spent på å høre hva det har betydd for dem i ettertid, og hvordan de opplever samfunnet i dag, sier han.

Denne uken reiser han også til Brussel, for å snakke med Jens Stoltenberg, som var statsminister i 2001. I sin tale under fakkeltoget sa han at den dagen Benjamin Hermansen ble drept var «den dagen Norge mistet uskylden».

Fortsatt aktuelt

Så sent som i juli ble statuen av Benjamin, som er plassert på Holmlia, utsatt for hærverk.Derfor mener Lie det er viktigere enn noen gang å minne folk på hva som skjedde i 2001.

– Vi vet at det finnes rasistiske mobiliseringer på nettet. Før var det mer fysisk, men nå er det enkelt for dem å rekruttere unge uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. Desto viktigere er det å ha øynene åpne og melde fra om bekymringene våre. Vi må aldri glemme, avslutter han.