– Det blir ofte sagt at Oslo-folket er papirflyttere, men det er langt fra sannheten. Byen er avhengig av bøndene, men bøndene er jo like avhengig av byen, sier Kåre Alme.

– Vi har ikke noe behov for den konflikten mellom by og land, den må vi bli ferdig med, lyder dommen fra Hilde Tyldum Stordahl.

De to har på hver sin kant av landet engasjert seg rundt debattinnlegget til Helle Hoås, hvor hun tar et oppgjør med retorikken mot Oslo.

Ytringen har fått stor respons og over 100 kommentarer på Oslodebattens Facebook-side.

– Jeg er født og oppvokst i Oslo, men bor i Trøndelag, og begge deler er helt ålreit. Vi som bor på bygda og de som bor i byen må slutte å være så hårsåre og skule på hverandre, det har vi ikke bruk for. Heller prøve å dra lasset sammen, fortsetter Hilde.

Les også: «Oslo, dere skal ikke tro at dere er noe»

Flyttet ut

Hilde er oppvokst på Brobekk, men dro ut av Oslo på midten av 90-tallet. Først for å besøke tanten i Trøndelag.

Men så:

– Traff jeg han jeg er gift med i dag, og da var løpet kjørt. Så jeg rømte ikke fra byen i det hele tatt, sier hun humørfylt.

Hilde trekker fram at det er noen forskjeller fra bygda og i byen, blant annet avstander og nærhet til andre folk og naturen. Likefullt mener hun at forskjellene ikke er så voldsomme.

– Folk er folk. Vi ser akkurat like ut, og det er like fornuftig å snakke med en på Brobekk som en i Flatanger.

Hilde har forståelse og respekt for at folk har opplevd forskjellige ting der de har vokst opp, men synes det blir noe feil å trekke fram bygdedyret rundt uheldige opplevelser når man ser på lokalsamfunn i et større perspektiv.

Hun ønsker også mer forsonende tone fra politikerne.

– Jeg tror det er litt usunt at det blir et for politisk fokus på konflikten. Den er ikke større enn vi gjør den til selv, og det finnes verre ting enn å bo i bygda og på landet.

– Jeg må bare hilse til Oslo og si at det er en bra by – også for oss som bor på bygda, avslutter hun.

Les også: Vi må snakke med barna om Senterpartiet

Avhengig av hverandre

Kåre Alme (51) hyller kommentaren til Helle Hoås. Han vokste opp i Midt-Gudbrandsdalen, og flyttet til hovedstaden som 19-åring.

Han sier til Avisa Oslo at han trengte å komme seg ut av det lille miljøet i bygda, og at han ønsket å se mer. Alme er født med en nervesykdom, og kunne derfor ikke ta over gården han var odelsgutt på. Da ville han heller flytte til Oslo, og her har han blitt siden den gang.

I dag sitter han i rullestol som følge av nervesykdommen.

Blir oppgitt av politikerne

– Det er håpløst å være handikappet på bygda. Oslo har et mye bedre tilbud med buss, T-bane, omsorgsboliger, veier og infrastruktur for handikappede.

Han er like glad i bygda hvor han vokste opp som han er i Oslo. Imidlertid blir han oppgitt over toppolitikere og andre, blant annet fra Senterpartiet, som hele tiden snakker om Oslo-eliten. Å sette by og bygd opp mot hverandre er populistisk og løser ingenting, mener han.

Alme ble først og fremst i Oslo for jobbmulighetene, som han mener er større enn i Midt-Gudbrandsdalen.

32 år senere bor han fremdeles i hovedstaden, og trives godt i Sagene som han kaller en liten by i byen. Han har ikke tenkt seg tilbake til bygda.

– I Oslo kan man være anonym hvis man vil. Det liker jeg veldig godt. Gjør man noe i bygda, vet absolutt alle det før man vet ordet av det.