(Nettavisen:) I juli i fjor ble en mann i slutten av 30-årene skutt og drept kort avstand fra rådhuset i Oslo sentrum. Mannen ble skutt i en bil av en barndomsvenn.

Nå er det tatt ut drapstiltale i saken etter ordre fra Riksadvokaten, det høyeste embetet i påtalemyndigheten i Norge. Nettavisen har fått tilgang til den ferske tiltalen. Der går det frem at avdøde ble truffet av to skudd i lungene, leveren og hjertet.

«XX døde kort tid etter skadene», heter det.

– Ren henrettelse

Nettavisen er kjent med at avdøde satt i passasjersetet fremme i bilen da han ble skutt og drept. Tiltalte satt rett bak ham.

– Familien ønsker en avslutningen på saken og håper å få det om ikke så lenge. Familien mener drapet var en ren henrettelse, sier bistandsadvokat Farid Bouras i Elden Advokatfirma til Nettavisen.

I tiltalen går det også frem at gjerningsmannen i 40-årene avfyrte tre skudd med en halvautomatisk pistol.

– Min bror ble skutt bakfra i en feig handling. Jeg håper drapsmannen får en lang fengselsstraff. Det er ikke nødverge når han blir skutt på den måten, sier et familiemedlem til Nettavisen.

Han ønsker ikke å ha navnet i avisen og er gjort kjent med at Nettavisen omtaler detaljene i tiltalen.

Tiltalte har påberopt seg nødverge og mener han må frikjennes for drapet. Han ringte selv politiet etter drapshandlingen.

I avhøret har den tiltalte mannen, og et annet sentralt vitne, forklart at det var avdødes våpen som ble brukt. Tiltalte har også forklart seg om det han hevder er fysisk og psykisk mishandling over mange år. De to tidligere barndomsvennene har flere ganger kranglet om penger, får Nettavisen opplyst.

Ikke straffefritt

I avhør har tiltalte også hevdet at han har vært slave for den nå avdøde mannen.

– Både vi og Riksadvokaten har vurdert om det kunne være grunnlag for å påberope nødverge. Men slik vi vurderer det er det ikke tilfellet og det er derfor tatt ut en drapstiltale, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til Nettavisen.

– Det går blant annet på at han hadde andre handlingsalternativer der og da.

Statsadvokaten mener det kan være reelt at tiltalte er blitt utsatt for undertrykkelse gjennom mange år.

– Vi bestrider ikke handlingene han hevder han ble utsatt for. Men vi mener det ikke er tilstrekkelig til at han straffritt kan drepe avdøde. Men det er nok riktig at han er blitt utsatt for en god del tidligere.

Forsvarer for den tiltalte mannen, stjerneadvokaten Mette Yvonne Larsen, mener det ikke er overraskende at det er tatt ut tiltale i saken.

– De fleste nødvergesaker starter med en tiltalte. Selv om det er tatt ut tiltalte er det ikke slik at det ikke har vært et nødverge. Dette er det retten som skal avgjøre. De kan se saken litt annerledes, sier Larsen til Nettavisen.

– Trusselsituasjon

Hun forteller også at det er gjort avhør av en rekke vitner på deres anmodning som kan underbygge at det også var en trusselsituasjon i forkant av drapet.

– Dette handler om relasjonen mellom tiltalte og avdøde og hvordan han opplevde det som skjedde i forkant like før drapet. Han opplevde det som en trusselsituasjon og det må bemerkes at det var fornærmedes våpen, sier Larsen.

43-åringen er også tiltalt for ulovlig å ha hatt med skytevåpen på offentlig sted. Politiet mener det er skjerpende at minst 13 personer observerte skytingen eller forsøk på dette.

Bistandsadvokat Bouras mener det er usannsynlig at avdøde kan ha undertrykket barndomsvennen, den nå tiltalte mannen, over flere år.

– Avdøde var en syk mann og kunne ifølge familien neste ikke gå. Han brukte blant annet rullator. Mor og far til avdøde har behandlet tiltalte som sin egen sønn opp gjennom årene. De kan ikke forstå at deres egen sønn er drept.

– Uten betydning

Bouras slår også tilbake mot Larsens uttalelser om trusselsituasjonen.

– Hvem våpenet tilhørte er uten betydning for handlingen. Våpenet er også laget av en produsent, men det betyr ikke at produsenten er skyldig i drap. For familien er det ikke til å tro at deres sønn er brutalt drept. Nå håper de på en riktig dom.

Både tiltalte og avdøde er tidligere straffedømte. I 2018 ble de også dømt sammen i en tyverisak.

Drapsrettssaken er ennå ikke berammet i Oslo tingrett, men det er planlagt å sette av rundt ti rettsdager. Trolig blir den berammet før sommeren. Partene diskuterer muligheten for berammelse i april eller mai.

Siktet i Manglerud-drapssak fremstilles for fengsling tirsdag

Kvinne i 30-årene drept på Manglerud – ektemann siktet