Flere kulturinstitusjoner har fått beskjed om at de må tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt fordi Skatteetaten mener de ikke var pålagt stengt, men kun hadde forbud mot å gjennomføre arrangementer.

Onsdag sendte Aps Anette Trettebergstuen en skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H), der hun ber om en redegjørelse for hvordan regjeringen kan bistå de rammede institusjonene, melder NTB.

– Folketeatret er blant flere av disse foretakene som har mottatt dette samme kravet fra Skatteetaten. De bes om å tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt, fordi Skatteetaten mener at de kunne holde åpent, men uten publikum. Og uten å vise forestilling. Derfor skal de ha tilbake penger, skriver Trettebergstuen.

Må betale tilbake

Folketeaterets direktør, Knud Dahl, la tidligere denne uken ut et innlegg på sin facebookside der han skriver at de har fått beskjed fra Skatteetaten om at de må betale tilbake 60.000 kroner av støtten de fikk fra kompensasjonsordningen for næringslivet for mars og april i fjor.

  • Se innlegget til Dahl her:

Forklaringen fra Skatteetaten er ifølge Dahl at teateret skal ha oppgitt i søknaden at de holdt stengt i den aktuelle perioden, noe etaten mener ikke er riktig.

– Dette forsto jeg rett og slett ikke – vi var jo stengt! Etter å ha bedt om en nærmere forklaring, har jeg fått denne tilbakemeldingen: «Dere var ikke stengt, riktignok var det forbudt å gjennomføre kulturarrangementer der personer fysisk møtes, men selve teateret var altså ikke stengt på samme måte som f.eks. barer og frisører var». Skatteetaten sier rett ut at vi kunne holde åpent, men uten publikum, derfor skal de ha tilbake penger, skriver Dahl i innlegget.

Varsler sanksjoner

Ap-representant Trettebergstuen sier i spørsmålet til Jan Tore Sanner at flere kulturinstitusjoner her til lands fått den samme beskjeden som Folketeateret fra Skatteetaten. Ifølge henne har etaten i tillegg varslet sanksjoner, der de vil vurdere å kreve tilbake ytterligere 30 prosent av tilskuddet.

I oktober i fjor sendte Trettebergstuen et nesten likelydende spørsmål Jan Tore Sanner. Den gang gjaldt det kinoer som ikke var pålagt å stenge, men som hadde fått forbud mot å arrangere filmvisninger. Svaret fra Sanner den gang var at flere foretak i kultursektoren hadde har fått utbetalt for mye støtte.

– Bakgrunnen for at foretak i kulturlivet og innenfor idretten ikke anses som stengt ned av staten i kompensasjonsordningen for næringslivet, er at det ikke er et forbud som direkte pålegger enkelte aktører å stenge, og at det er etablert en særskilt kompensasjonsordning for bortfall av inntekter fra de konkrete arrangementene som er forbudt, het det i svaret.

– Overkreativt flisespikkeri

Avisa Oslo har vært i kontakt med Knud Dahl, som presiserer at sanksjonen som kan bli ilagt dersom Skatteetaten mener de som har fått kravet har utvist grov uaktsomhet ved å opplyse at man har holdt stengt er på 30–60 prosent av beløpet som kreves tilbakebetalt.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, utover at han mener kravet og trusselen om sanksjon er ufattelig.

– Dette er overkreativt flisespikkeri på lavt nivå, helt uten forankring i virkeligheten. Skatteetaten må bo på en annen planet. Det er så dumt at det faktisk er helt umulig å forstå for et oppegående rasjonelt menneske. Vi var stengt, så enkelt er det. Derfor krysset vi også av for dette på skjemaet da vi søkte, sier han.

Tar saken til Stortinget

Det har ikke lykkes avisa Oslo å få tak i Anette Trettebergstuen, men hun skriver på Facebook at kulturlivet trenger forutsigbarhet:

– Kulturlivet fortjener krisetiltak så lenge krisa varer, sier hun.

I innlegget til Dahl skriver hun at hun reagerer på kravet, og at hun vil ta saken opp med regjeringen.

– Dette er helt utrolig! Jeg tok opp dette med Raja i spørretimen da det samme da det skjedde med kinoene i høst. Her har man altså ikke gjort noe for å rette opp. Jeg tar saken. Stiller de et nytt spørsmål. Dette er så dumt at jeg må grine, sier hun.

I Stortinget onsdag 20. januar ba SV regjeringen om å legge en plan for en trygg gjenåpning av kulturlivet slik at blant annet festivalsommeren kan reddes. Forslaget støttes av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Sammen har de fire partiene flertall.