Da kollegaene Sevda Barazesh og Ahmed Fawad Ashraf i Avisa Oslo bestemte seg å løfte sine diskusjoner om identitet og tilhørighet ut i offentligheten, startet de en debatt med så stor kraft at den nå har blitt foreviget i bokformat.

Ny bok

Etter at Fawad Ashraf startet debatten på starten av året, med kommentaren «Norsk nok for de svina?», samlet Mala Naveen de mest markante stemmene fra ordskiftet mellom to permer. I tillegg har hun invitert en rekke nye stemmer til å dele sine refleksjoner og følelser rundt identitet og tilhørighet.

Resultatet har blitt en antologi med tekster fra blant andre Abid Raja, Karpe, Sumaya Jirde Ali, Ella Marie Hætta Isaksen, Kamzy Gunaratnam, Zeshan Shakar og Kadafi Zaman.

Bidragsytere

Sumaya Jirde Ali
Ahmed Fawad Ashraf
Bahareh Badavi
Sevda Barazesh
Jack Chen
Mahmoud Farahmand
Uma Feed
Kamzy Gunaratnam
Nancy Herz
Ella Marie Hætta Isaksen
Harmeet Kaur
Lisa Esohel Knudsen
Ervin Kohn
Shazia Majid
Mala Naveen
Bang Chau Thi Nguyen
Abid Raja
Zeshan Shakar
Yohan Shanmugaratnam
Iselin Shumba
Maja Sojtaric
Fredrik Solvang
Sylo Taraku
Kadafi Zaman

Paneldebatt

Mala Naveen og forlaget Res Publica samlet mandag noen av dem som har bidratt til boken og presenterte den i en paneldebatt om identitet og integrering.

I panelet satt debattredaktør i Avisa Oslo/Oslodebatten, Fawad Ashraf, Maja Sojtaric, kommentator i Nordlys og NRK-journalist Fredrik Solvang.

I debatten snakket de om hvorfor de ville skrive om sine opplevelser og hvorfor de har valgt å bidra til boken. NRK og Debatten viet en hel sending til diskusjonen da Fawad Ashraf delte sitt innlegg i januar.

– Det er ikke gitt for meg i det hele tatt at noen har noe med hvordan jeg føler rundt det å være adoptert og se annerledes ut, men samtidig føler jeg at det at såpass mange ser på og følger med, så har jeg en forpliktelse til å bidra. Hvis det, i den sammenhengen her, kan hjelpe noen som helst til å bli litt tryggere i sin identitet, så er det verdt det, sa Fredrik Solvang.

– Må ikke snevre inn Norge

Maja Sojtaric svarte i Nordlys på det opprinnelige innlegget til Fawad Ashraf, der hun var kritisk til Ashrafs poeng om at han nå vil melde seg ut av «det norske».

Hun var bekymret for at unge med utenlandsk bakgrunn skulle identifisere seg ut av Norge.

Bildeserie

Se bildene fra boklanseringen: «Norsk nok»

Hun har selv kommet til Norge som det den norske stat definerer som innvandrer, og i debatten fikk hun spørsmål om hennes Norge kanskje er annerledes enn Solvang og Ashrafs Norge.

– Jeg tenker at vi må ikke snevre inn Norge. Jeg tenker at Norge er mangfoldig, det er stort land med veldig mange fortellinger. Det jeg prøver å si er at vi ikke må snevre det inn til å handle om brunost og skigåing. Jeg er enig og uenig med alle i denne boka, inkludert meg selv, sa hun.

  • Se hele sendingen i videoen lenger opp i saken.

Mala Naveen, som har satt sammen tekstene i boka, gjentok flere ganger at hun er stolt av hva de har laget og at flere nye stemmer har blitt invitert til å bidra.

På spørsmål om hva de tre debattantene håper boka vil få til svarer de at de håper den vil sette i gang en tankeprosess hos alle som leser den og at den kan bidra til å synliggjøre debatten om hva som er norsk hvor norske forskjellige nordmenn føler seg.

Etter debatten leste skuespiller Iselin Shumba sitt bidrag til boken.

Her kan du lese flere av innleggene i debatten som er publisert på Oslodebatten: